Шок! Какво ни пробутват вместо кашкавал

Каква забрана се очаква да се въведе

Шок! Какво ни пробутват вместо кашкавал | StandartNews.com

Отново изниква въпросът - какво сирене и кашкавал ядем?

Масово ни пробутват топено сирене вместо зрял български кашкавал. Продуктът е много по-евтин, продава се по магазините между 7 и 10 лв. и се познава по това, че е мек като пластилин. За това разказаха браншовици от млечния сектор, цитирани от „Телеграф“.

Така нареченият кашкавал всъщност е полуфабрикат, известен сред мандрите като калиата. Той се вкарва с тирове на замразени „тухли“ от Полша, Дания, Белгия на палета от по тон, тон и половина.

След това у нас се размразява и преопакова като кашкавал. Голямата измама за потребителя е, че си въобразява, че консумира български кашкавал, който по класическата технология има и бактерията Лактобацилус булгарикус, зрее минимум два месеца, за което време белтъчините се разграждат до степен лесно да се усвояват от организма.

А фалшивият се прави с емулгатор и соли за топени сирена и въобще не зрее. Това е причината да е като е пластилин. Това всъщност е по-евтин продукт от много по-ниско качество, без типичните здравословни свойства на елитния зрял кашкавал.  

Преработвателите, които фалшифицират кашкавала, в 90% от случаите не посочват на етикета, че съдържа емулгаторни соли, а изписват, че е направен от мляко и мая, разкри Милкана Йорданова, председател на Национално сдружение „Планинско мляко“.

Тя допълни, че освен топеното сирене, което идва от фабрики в Западна Европа, България се е напълнила с турски „кашкавал“, който се прави пак по технологията на топените сирена.

Коректните производители към рецептурите и потребителите буквално са на ръба на фалита, точно както и фермерите, на които млякото се изкупува на ниски цени.

Животновъди коментираха, че литър краве мляко се е сринало на 50 ст. в района на Хасково. Масово стопаните пращат стадата си в кланиците, защото не могат да издържат на такава нелоялна конкуренция, обясни Милкана Йорданова. 

Браншовите организации в млечния сектор заявиха, че ще настояват да се забрани категорично на етикетите на продуктите, които се направени от калиата, да се изписва кашкавал. Същото изискване имат и към т.нар. турски кашкавал. Нека се продава като жълто сирене, топено сирене, но е и като кашкавал, уточниха те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай