Шофьорите ни без разрешение за протест в Брюксел

Нашите представители са в контакт с белгийските власти и имаме „окей“ от тях, включително и маршрут“, обяви Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи...

Шофьорите ни без разрешение за протест в Брюксел | StandartNews.com

„Подали сме документи за протеста преди Коледа, но предвид празниците чисто физически не сме получили разрешението. Нашите представители са в контакт с белгийските власти и имаме „окей“ от тях, включително и маршрут“. Това заяви Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи – за БНР по повод протеста в Брюксел, насрочен за 10-и януари. Денят е избран, защото тогава ще се гледат предложенията на Транспортната комисия в ЕП.

„Очакваме в този ден евродепутатите от Транспортна комисия да чуят нашия глас. Протестът няма да бъде само български. Към момента имаме подкрепа на колегите от Румъния, Полша, Литва и Унгария. Разпратили сме писма до всички държави, които по принцип бяха против мобилния пакет - Хърватия, Словения, Ирландия и Малта, но все още нямаме потвърждение от тях. Да се надяваме, че ще се присъединят и те, но за нас е важно евродепутатите да видят една обединена Източна Европа и да разберат, че тези текстове са чисто лобистки, протекционистки насочени“.

Арабаджиев очаква над 500-600 души да пристигнат за протеста само от България, а отделно да се присъединят и превозвачи, които се намират в Европа. Отделно има искане и за протест с камиони, но за него все още няма разрешение, обясни той.

Двата момента, важни за българските транспортни работници в пакета „мобилност“, са свързани с прибирането на превозното средство и на шофьора:

„Ние сме категорично против прибирането на превозното средство. Според нас това ще доведе до изкривяване на философията на Европейския съюз. В момента празните курсове в ЕС са от порядъка на 24-25%, но ако това се приеме, означава да скочи драстично процентът на празните курсове, което пък ще доведе до увеличаване на вредните емисии. Самата ЕК и самият ЕП си противоречат. От една страна казват „екологията е много важна“, а от друга страна правят така, че да бъдат увеличени „празните курсове“.

Ако предложенията бъдат приети от Транспортната комисия към ЕП, те ще отидат в пленарна зала, а след това има диалози между ЕК, Европейския съвет и ЕП, преди да влязат в сила, обясни той:

„Във всеки един момент ще използваме всички механизми, всички инструменти, за да се опитаме да защитим нашия бизнес. /…/ Ние сме наясно, че този Европарламент е в края на своя мандат и не би следвало той да взема такова изключително важно решение за отрасъл от икономиката на целия ЕС. Очакваме гласуването в зала да бъде отложено за новия парламент, но едно са нашите очаквания, друго са лобитата на западноевропейските превозвачи. Не изключваме никакъв вариант“.

Българските превозвачи не изключват вариант за протести в Румъния, която от 1-ви януари е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай