Шест заплати преди пенсия? Ето как стигаме до тях

Какви са условията за това обезщетение

Шест заплати преди пенсия? Ето как стигаме до тях | StandartNews.com

Ето важните условия, свързани с добра метериална придобивка за бъдещите пенсионери.

Ако сте на път да се пенсионирате след дългогодишна кариера във фирмата си, важно е да сте в крак с последните изменения в Кодекса на труда, въведени в края на 2020 година. Специално за тези със стаж над 10 години в същата фирма, промените в условията за получаване на така наречените "шест заплати" при пенсиониране са от съществено значение.

С промените в Кодекса на труда, въведени в края на 2020 година, българските работници и служители придобиха нови права и гаранции, особено при прекратяване на трудовите правоотношения след придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Специфичните условия, свързани с обезщетението при тези обстоятелства, представляват важен аспект от съвременната трудова законодателна рамка.

Ако работникът е придобил право на пенсия и трудов стаж от поне 10 години през последните 20 години при същия работодател или в същата група предприятия, обезщетението се увеличава значително. В този случай, работникът има право на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Този механизъм има за цел да компенсира дългогодишния ангажимент на работника в същата трудова обстановка. 

В случаите, когато работникът е зает на две места, обезщетението при пенсиониране може да се получи само при прекратяване на основния трудов договор, ако на момента на прекратяване той отговаря на условието за право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. За втория трудов договор, липсва правно основание за изплащане на това обезщетение при прекратяване на правоотношенията.

Промените в Кодекса на труда, които се отнасят до обезщетенията при прекратяване на трудовите връзки след придобиване на право на пенсия, представляват важна стъпка към по-съвременна и справедлива трудова законодателна уредба. Тези правила утвърждават уважението към дългогодишния труд и ангажимент на работниците, създавайки балансиран и справедлив правен режим. В същото време те налагат ограничения и определени условия, които е важно да бъдат внимателно изучени и разбрани от всички заинтересовани страни в трудовите отношения.

Справка:

чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда

чл. 228, ал. 2 от Кодекса на труда

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Killer
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи