Шефът на пожарната ни изплаши с разкритие за огнените бедствия

Ситуацията в страната постепенно се нормализира

Шефът на пожарната ни изплаши с разкритие за огнените бедствия | StandartNews.com

Повече от 90% от пожарите са причинени от човешка дейност. Причините са най-различни - палене на барбекю, хвърлени фасове и т.н. Това съобщи пред Нова телевизия началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

Той посочи, че ситуацията в страната постепенно се нормализира. По думите му екипите на пожарна безопасност са реагирали на 178 сигнала през изминалото денонощие, като пожарите са били 35 на брой. Джартов поясни, че от началото на годината са регистрирани 26 000 произшествия. Той уточни, че "лъжливите" сигнали са около 1500. Според него те се дължат на това, че хората не достатъчно добре преценяват обстановката.

Джартов подчерта, че вятърът и сухата трева са предпоставки за възникването на големи пожари. Вятъра затруднява гасенето на пожарите, тъй като помага на огъня да се разпространи бързо. Ние разполагаме с ограничено време да реагираме, поясни той.

Началникът на ГДПБЗН коментира и ситуацията в Хасково. По думите му пожарът е локализиран и той не се разпространява. Ще ползваме дронове да се види къде са тлеещите огнища, допълни той.

Джартов посочи, че всеки ден около 1000-1100 пожарникари са на терен. При големи пожари се включват и доброволци, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай