Шефът на КЗП за скъпите пържоли: Не е умесно да се правят внушения

Стоил Алипиев уверява, че винаги е готов за обсъждане и намиране на решения

Шефът на КЗП за скъпите пържоли: Не е умесно да се правят внушения | StandartNews.com

Не намирам за уместно чрез коментари в публичното пространство да се правят внушения за изхода от административно производство по индивидуален казус. Това се посочва в писмена позиция на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, публикувана в интернет страницата на комисията, по повод оплакването на клиент, че е платил висока цена за три пържоли във варненско заведение.

"С даване на насоки по евентуалния изход на производството и създаване за очакване КЗП да се произнесе за нелоялна практика, се поставя даден търговец в условия на нелоялна конкуренция, което може да доведе до тежки последствия за бизнес, особено от сезонен характер, поради факта че произнасянето на контролния орган е обвързано със срокове, които ще изтекат след летния сезон", се казва в позицията на председателя на КЗП. 

По-рано днес от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) настояха за прекратяване на проверката срещу заведението във Варна, за което клиент твърди, че е платил високата цена на пържолите. 

Алипиев уверява, че винаги е готов за обсъждане и намиране на решения по принципни проблеми като "нелоялно поведение на търговци в бранш, сектор или отрасъл на икономиката, а не индивидуални казуси". Алипиев напомня също, че КЗП е държавен орган, който носи "отговорността за правилното прилагане на действащата нормативна уредба" и при казус от обществено значение се самосезира. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай