Ще се улесни ли събирането на дългове чрез ЧСИ?

Целта е ЧСИ да могат да събират задълженията преди да се е стигнало до съд

Ще се улесни ли събирането на дългове чрез ЧСИ? | StandartNews.com

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение без да се стига до съд, каза пред БНТ депутатът от НФСБ Кристиан Митев.

Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници - граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата.

Адвокат Сюзън Чуковска смята, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства, но има съмнения, че обществото не е готово на този етап. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. В случая става въпрос за един непроверен документ. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпълнители, се възлага възможност за намеса в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим обикновения гражданин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай