Ще оцелеят ли жилищата при трус над 6 по Рихтер

Панелните блокове няма да паднат, но ще пострадат сериозно

Ще оцелеят ли жилищата при трус над 6 по Рихтер | StandartNews.com

В случай на мощно земетресение от над 6-та степен по скалата на Рихтер биха издържали едва около половината жилищни сгради в България.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните, и тези с конструкция ЕПК, казва експертът пред „Монитор“.

„Немалка част отговаря на изискванията, особено строеното след 1987 г. Може би има един период през 1990-те години, когато е възможно да има пропуски поради бума на строителството тогава и леко занижения контрол и надзор“, обяснява той.

По думите му най-рискови са по-старите сгради, които са тип „безскелетни конструкции“, като например тези с дебели глинени стени, без стоманобетонен скелет. Също така някои със скелет, но чиито преградни стени от тухли четворки нямат добра връзка с него. Вътрешните стени са с прекалено голяма площ, без вътрешни обрамчвания за връзка със скелета, т.е. бетонните колони са на големи разстояния.

„Такива повредени сгради видяхме наскоро в Албания. Там железобетонната част беше оцеляла, но стените вътре бяха паднали. Подобни сгради има и в България“, добавя професорът от УАСГ.

Според болшинството експерти особено рискови при силно земетресение са и къщите по селата, строени без проекти и с нискокачествени материали. Много често в тях липсват основните носещи елементи - антиземетръсни шайби, колони, дори пояси. Подобен тип конструкции няма как да устоят на очакваните за територията на нашата страна силни земетресения.

Част от сградите у нас са строени до средата на миналия век и не са били изчислявани срещу сеизмични въздействия, но те имат някои немалки предимства. Правени са с качествени материали, тухлените стени са с голяма дебелина и са от плътни тухли, които имат високи якостни качества.

Старите кооперации са сигурни, ако в тях не са правени преустройства, особено в партерните етажи, без да са предвидени мерки за усилване. Не е тайна, че през последните 30 години партерните етажи на много постройки бяха преустроени в магазини. Бяха премахнати основни носещи елементи, което влияе отрицателно на сеизмичната им устойчивост.

Важен елемент от осигуряването на антиземетръсната устойчивост на сградите са научните изследвания. От известно време се лансира идея за закупуване на нова техника в България, позволяваща да се имитират земетресения, и по този начин да се тестват строителни материали и конструкции. За целта се търсят и необходимите средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай