Ще изгубят ли пенсионерите добавката от 60 лв.? Говори социалният министър

За този отоплителен период близо 300 000 души са получили енергийни помощи от държавата

Ще изгубят ли пенсионерите добавката от 60 лв.? Говори социалният министър | StandartNews.com

Приятна изненада за пенсионерите обеща министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Пред журналисти той заяви, че ще има действия за адекватността на пенсиите.

"Пенсионерите могат да очакват, че тези 60 лв., които получават до момента, ще бъдат вкарани в пенсиите по някакъв начин. Ще бъде предвидена актуализация, която да покрие и тазгодишната инфлация", каза министърът.

„Моят вариант е вкарване на тези 60 лв. в индивидуалната пенсия – дали механично вкарване, дали като антиинфлационна добавка, дали като по-висок коефициент на осъвременяване на пенсиите от 1 юли, но компенсиране на тези 60 лв. минимум 10% увеличение заради инфлацията и от 1 октомври някакво действие върху пенсиите като преизчисляване, което да доведе до доближаване между старите и новите пенсии“, допълни той.

Гьоков обясни, че механичното увеличаване с еднакъв процент на всички пенсии задълбочава разликите между старите и по-ниски и по-високите пенсии.

Министърът обобщи още, че за този отоплителен период близо 300 000 души са получили енергийни помощи от държавата.

„Размерът на тази помощ е 570 лв. за 3 месеца. Готови сме да посрещнем новия отоплителен сезон. От 1 юли започва приемане на документите. Ще разширим още достъпа и ще увеличим и подкрепата по всяка вероятност. Готови сме да направим това“, увери Гьоков и отбеляза, че трябва да се изясни понятието за "енергийно бедни".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай