Шамари и ругатни за деца с Даун

Шамари и ругатни за деца с Даун | StandartNews.com

Месец след като взриви медиите, скандалът около Дневния център за деца и младежи с увреждания "Св. Анна" в Пловдив продължава да тлее. В началото на април майката на 11-годишния Християн Сираков, Юлия, се оплака, че момчето й, което е със синдром на Даун, е бито от възпитателите. Директорката Красимира Бенова тогава категорично отрече да има насилие в дневния център. От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) пък направиха проверка, която не показа нарушения. А на 4 април в "Св. Анна" инсталираха камери, за да няма "скрито-покрито" зад стените на центъра.

Масло в огъня обаче наля писмо на трудотерапевта от съседното на "Св. Анна" защитено жилище Десислава Маджарова, изпратено на 11 април 2013 г. до шефа на ДАЗД Калин Каменов. В него жената описва дневния център за деца с увреждания като истинска къща на ужасите.

"Бях изпратена за помощник един пълен работен ден като обмяна на добри практики. По-скоро ми беше казано "като наказание", да се занимавам с необлагодетелстваните от съдбата дечица там", започва разказа си Десислава Маджарова. "Преди този работен ден съм виждала директора г-жа Красимира Бенова да дърпа и бута с крак дете, легнало на пода, което не искаше явно да пребивава в тази институция. Детето да реве и вика, а Мария Нейкова - психолог, и Бенова, влачат и натикват в асансьора това безпомощно създание", пише в писмото си до Калин Каменов Десислава. За работния ден в дневния център пък разказва: "Гледаше се телевизия, децата бяха превъзбудени от нещо и поради заболяванията, които имат.

Наричани бяха "лигльовци", "олигофрени" и т.н., а на момче на видима възраст 13-15 г., с кестенява коса, слабо телосложение и наченки на акне, му беше ударен такъв шамар от служителката Донка, че бузката на момчето се поду. Веднага се сложи лед, за да спадне отокът и да няма следи, когато родителят дойде да си го прибере", твърди още Маджарова. "Не се работеше нищо с децата целия ден, стояха на диванчетата до обед, ругани и обиждани. После на обед се даваше не полагащото им се количество храна по порцион, защото и персоналът трябваше да хапне. Не знам каква е точната процедура там, но пък ми направи впечатление, че имаше дечица, които се храниха с кроасан или пък филийка хляб при наличието на пиле с картофи на фурна", пише още Десислава. "Момче с аутизъм за повече от час бе оставено в обезопасена стая само, тъй като изпускало газове. На момиче със същата диагноза му се дърпаха плитките - Стела", продължава Маджарова. По-нататък в писмото обяснява, че част от служителите - от психолога до рехабилитатора, ползват базата, за да въртят частен бизнес.

Вестник "Стандарт" потърси становището на Държавната агенция за закрила на детето. Оттам обаче заявиха, че никой освен майката на Християн и терапевтът Десислава Маджарова не потвърждава, че в дневния център в Пловдив е упражнявано насилие върху децата. Експертите от звеното на агенцията в Пловдив вече са разговаряли с Маджарова, която няколко дни е била в центъра по заместване. Според тях обаче няма доказателство, че твърденията й са верни. "Продължава работата ни в дневния център за работа с деца с увреждания, срещаме се с хората, които работят там, както и с родители, чиито деца са посещавали центъра. Не сме приключили със случая", увериха от агенцията. В нея се е получило писмо от 22 родители, които дават подкрепата си за работата на този център и изказват благодарност колко добре са се отразили заниманията на техните деца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай