Сертификатът - начин на употреба

Единственото, до което води, е до разделение на обществото

Сертификатът - начин на употреба | StandartNews.com
  • Единственото, до което води, е до разделение на обществото

 

"Имате ли сертификат", пита ме сервитьорка в ресторант, чийто собственик е да не казвам кой от поборниците против сертификата и ограниченията в кръчмите. "Не, не е нужно да го показвате, нашият апарат и без това не работи, той е само за РЗИ", допълва.

"Имаш ли сертификат - не, не ми го показвай, той е само за РЗИ" - това е от "една квартална кръчма, където се познаваме със собственика. В театъра го погледнаха набързо и ме пуснаха, защото имаха още билети за късане. С две думи - сертификатът, в който всички се вторачиха, откакто парламентът отказа да го използва, е всъщност подигравка с всички нас и единственото, до което води, е до разделение на обществото.

Всички ние влизаме с понякога изобщо непогледнати сертификати в молове и културни институции. В същото време работодатели вече натискат служителите си да си извадят сертификат, ако искат да продължат да работят и да не бъдат заменени със "сертифицирани" служители. "Абе купи си един фалшив, бе, момиче, прежали 400 лева, че иначе може да останеш без работа", казал работодател на моя позната. И тя, разбира се, прежалила. Онези от фирмата, които не са се прежалили, днес са на борсата.

В момента сертификатът е форма на изнудване и едва ли не на фашизъм - само ако го имаш, може да работиш, да учиш, да ходиш на заведения и да посрещнеш Осми декември. Макар че под секрет ми довериха, че има нелегални кръчми, където студентите можело да празнуват без сертификат и не съм сигурна дали това не е началото на ново Априлско въстание. Защото случващото се е обикновен фашизъм, който не важи единствено за избрани институции. Например за министерства и парламент.

Остана въпросът - защо в парламента се запънаха за зелените сертификати. "Дай 400 лева бе, депутате, и без това си платил за избираемо място", би казал шефът на моята приятелка. И в крайна сметка е така - очакваме от тях да вършат други неща, не да се пазарят за ваксърите и антиваксърите. Но очакваме да има и едни и същи закони за всички. Ако в парламента са съгласни, че на работа не трябва да има сертификати, хайде разпоредете проверка на Главна инспекция по труда навсякъде, където шефовете изискват такива. Ако не го направите, ваксинирайте се.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай