СЕМ защити Кошлуков, не били разследващ орган

Няма нарушения при избора и назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор

СЕМ защити Кошлуков, не били разследващ орган | StandartNews.com

Няма законови основания за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Това пише в писмо на СЕМ до председателя на парламентарната комисия по култура и медии в Народното събрание Тошко Йорданов.

Според доклада на юристите на медийния регулатор няма нарушения при избора и назначаването на Кошлуков на поста. Писмото е подписано от председателя на СЕМ Бетина Жотева и бе огласено на днешното заседание.

СЕМ напомни, че не е разследващ орган и поисканите проверки на "нередности" са извън правомощията му, поради което не може да сверява истинността на представени документи.

Медийният регулатор прави заключението, че "не е налице нито една от хипотезите в закона, за да се удовлетвори искането" на Йорданов за преждевременното отстраняване на Кошлуков.

Посочва се още, че към датата на избора му през юли 2019 г. той е имал даже повече от необходимия 5-месечен стаж, който се оспорва.

На 7 април по време на заседанието на медийната комисия в парламента председателят й Тошко Йорданов връчи папка с нередности, по думите му, около назначаването на Кошлуков. Депутатът от ИТН поиска от СЕМ прекратяването на мандата му.

"Хубаво е да помислите дали не е редно Кошлуков да бъде уволнен предсрочно", каза тогава Йорданов.

Веднага след заседанието СЕМ обяви, че е подложен на безпрецедентен политически натиск, въпреки че по закон е независим регулаторен орган. Медийният регулатор настоя представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай