Села с над 1200 жители в Кърджалийско без аптека

Села с над 1200 жители в Кърджалийско без аптека  | StandartNews.com

Кърджали. Жителите от Кърджалийско одобряват намерението на новия здравен министър да бъдат открити аптеки в малките населени места, защото от години хората от селата пътуват до общинските центрове, за да се снабдят с лекарства.

„За най – необходимите медикаменти - аналгин, аспирин, валериан, сироп против кашлица и марли местните се обръщат към фелдшера в здравната служба, но за тези, които са с рецепта се налага да пътуват 5 км до с. Бял извор, до Ардино и чак до Кърджали", обяснява Христо Кехайов, кмет на село Жълтуша, което наброява повече 1200 души.

Според него, ако хората настояват може да се намери помещение за аптека, но няма специалист, който да работи в нея. Подобен е проблемът и в граничното село Тихомир, в което също живеят над 1300 души.

„Имаме дрогерия, където се предлагат най –нужните лекарства без рецепта, но за останалите местните прибягват до услугите на личния лекар. Стоматоложката, която идва няколко пъти в седмицата от Кърджали, също често изпълнява поръчки на своите пациенти", коментира кметицата Росица Мюзюрска.

По думите й тихомирци често ползват услугите и на автобусните шофьори. Според Мюзюрска идеята на здравното министерство за разкриване на аптеки и в по –малките места е добра, но трудно може да се осъществи, защото липсват фармацевти. „Пътуването до градовете ни отнема и време, и пари", жалват се родопчани.

Те се надяват, че ще имат равен достъп до здравеопазване, както жителите от големите градове в страната. Въпреки че, кметовете осигуряват жилище и допълнително заплащане на медиците, практиките остават свободни. Такъв е случаят със село Подкова, където от години търсят джипи. Има малки населени места по границата, където повече от 15 години не е стъпвал лекар и често кметовете транспортират болни с личните си коли до най- близкото лечебно заведение или спешен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай