Сблъсъци на протеста за вода в Перник

Протестиращите блокираха кръговото движение в квартал „Изток” в града

Сблъсъци на протеста за вода в Перник | StandartNews.com

Протестиращи от Перник блокираха кръговото движение на  квартал „Изток“ в града, което е на главният път, водещ към автомагистрала „Струма“. Полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала и за кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал е блокиран от жандармерия.

Протестиращите граждани на Перник искат оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Също така, те настояват и да бъде разследван за злоупотреби бившият директор  на ВиК-дружеството в Перник, които са довели до източването на язовир „Студена”.

Движението от квартал „Изток” към София остава блокирано. Към протестиращите прииждат все повече полицейски коли.

По-рано днес кметът на Перник Станислав Владимиров обяви бедствено положение в града заради водната криза. Решението за въвеждането на извънредната мялка бе взето след заседание на Кризисния щаб на общината, на което присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Още от днес започват действия по осигуряване на алтернативни източници на вода за града, допълни кметът Владимиров.

Днес е вторият ден на протести срещу режима на водата в града, след като в петък стартира нов воден режим, при който жителите ще имат в по-малко часове от преди. Перничани са категорични, че новият режим е несправедлив, което и изкара хората но протест.

Режимът на водата в Перник и прилежащите му села е от три седмици, но това не попречи в КЕВР да бъде обсъдена по-висока с 3 % цена на водата в града от началото на следващата година. Регулаторът ще вземе окончателното си решение на закрито заседание в последни дни на тази година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай