Само ГЕРБ и ДПС са готови за вота

Само ГЕРБ и ДПС са готови за вота | StandartNews.com

Движението ще започне да дърпа леви гласове от БСП и АБВ

Нидал Алгафари, политически пиар

- Г-н Алгафари, как оценявате готовността на партиите за местния вот?

- Има две готови партии за местния вот - ГЕРБ и ДПС. Всички други са в тежки разпри, крамоли помежду си на места. Правят безумни грешки с издигане на хора, търсене на съветници на принципа: "Който се хване".

- Какви коалиции може да очакваме на местно ниво?

- На местно ниво ще очакваме всякакви коалиции, дори абсурдни. Няма да се учудя, ако "Атака" и ДПС се съберат на някои места, защото там интересите са над всякакъв вид лозунги, защото няма каузи. Довчерашни врагове ще се обединяват на места.

- Ще оцелее ли БСП след местните избори или АБВ ще се окаже решението в лявото пространство?

- АБВ няма как да се окажат решението, защото не са леви. Под ляво трябва вече да се разбира не само наименованието, а да се гледат каузите. БСП нямат каузи, АБВ още по-малко. По-скоро лявото пространство ще започне да се превзема от ДПС и ще се оформят две по-големи политически партии в бъдеще - ГЕРБ и ДПС.

- Какво е процентното съотношение между нови и стари кметове и какво показва издигането на вторите от партиите - доверие и доказани възможности или липса на нови имена и лица?

- Зависи за коя партия говорим. Ако говорим за БСП, в момента се търсят хора, които имат финансови възможности и ресурси да проведат кампания, защото едва ли от централата ще им помогнат. Това е първият критерий, по който се издигат кандидатите. Вторият е старите кметове да имат добро име. Съмнявам се, че има заложени каузи. Това, което липсва в БСП, са каузите - леви и автентични. Кметовете от другите партии почти разчитат на същото - финансов ресурс и някакъв вид доверие.

- При осемпартиен парламент, кое би трябвало да се смята за успех или неуспех за парламентарно представените партии и каква е тежестта им спрямо тези, извън НС?

- Всички ще успеят. Със сигурност ще се бием в гърдите, където БСП спечели Полски Тръмбеш. Да се надяваме, че ще успеят да го отвоюват отново. Успех ще бъде за този, който успее да вземе най-много областни и големи градове. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград. Всичко друго ще е успех не толкова на партиите, а на личностите и вътрешните взаимоотношения в селата между родове, финансови групировки и т.н. Не мога да кажа за особена тежест на партиите извън Народното събрание. По малките места партиите имат твърд електорат, който биха могли да поставят на масата на пазаруването. Оттам нататък всичко е договорки между местните хора.

- Трябва ли да се въведе мандатност на кметовете, както поискаха преди няколко месеца жителите на Петрич?

- Не смятам, че трябва да се въвежда, защото има доста добри кметове и хората са доволни от тях. Трябва да има повече контрол от общинския съвет. По-скоро общинският съвет трябва да е с мандат, защото хората толкова се срастват със стола, че забравят да контролират кмета, финансите. Кметовете са избрани пряко от хората и да ги изберат по 3-4 пъти, трябва да има причина.

 

- Трудно мога да предвидя, защото е процес, който във всеки момент може да се разпадне или заздрави. Това не зависи толкова от местните избори, а от изпълнението на бюджета, дълготърпимостта на лидерите на политическите партии от министър-председа- Ще се запази ли съставът на управляващата коалиция след местните избори?теля. Ще има да се карат, да се дърлят, но това ги учи на коалиционна култура.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай