Само БСП говори срещу бедността

Дебатите за ЕП са като препирни от фризьорски салон, казва проф. Пантев

Само БСП говори срещу бедността | StandartNews.com

Проф. Андрей Пантев е известен български историк, три мандата народен представител от Коалиция за България. Кандидат за евродепутат от листата на левицата

- Проф. Пантев, остават броени дни до евроизборите. Успяхте ли да активирате всички симпатизанти на БСП, на левицата?

- Аз съм част от една кампания, която смятам, че поне от наша страна протече много цивилизовано, изискано и масово. Не на последно място - с перспектива. Така че аз съм част от една много по-значима акция, отколкото моята личност може да предизвика.

- Анализатори отбелязват, че не се случват истинските дебати, че кампанията дори протича вяло. Защо?

- Говоря като лично впечатление, защото вече дебатите приличат на махленски препирни от фризьорски салон. Всеки говори с щампи, с клишета. Използва се заучена фразеология и поради тази причина вероятно, както виждате, и дебатите за председател на Европейската комисия бяха доста скучновати и вяли.

- Отличава ли се с нещо кампанията на БСП?

- Единствено ние говорим против бедността и против досегашната морално-политическа физиономия на Европейския съюз. Години наред той бе доминиран от десните. Но това управление доведе до доста солидно и почти застрашително настроение против самия съюз.

- Ще успее ли левицата да се наложи като първа политическа сила у нас?

- Предполагам да. И на това се надяваме. Но и да не стане така, онези позиции, които отстоява Коалиция за България, не само БСП, би трябвало да бъдат запазени и за бъдещи подобни изпитания.

- Коя формация припознавате като основен опонент на тези избори?

- Всеки, който иска да затвърди статуквото, чрез което бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати.

- Ще окаже ли АБВ отрицателно влияние върху вашите резултати?

- Не зная доколко ще е отрицателно. Но е несъмнено, че една част от тези, които биха гласували за Коалиция за България, ще предпочетат АБВ и това е техен избор. Но това е реален факт като перспектива.

- С какво лично впечатление оставате от кампанията? Бихте ли участвали в листата на Коалиция за България отново, ако върнем лентата 30 дни назад?

- Аз дадох скромното си и незначително име в израз на една лоялност и порядъчност към формация парламентарна и партийна, чрез която бях три мандата в националния парламент. И не съм от тези хора, които веднъж не получили това, което искат, измислят принципни различия между БСП и Коалиция за България и него самия. На мен ми е ясно, че няма да съм евродепутат, но участието ми в кампанията е израз на патриархална порядъчност, която се надявам, че проявяват и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай