С доставките на газ се прави политика

Беларус е задънена улица за Запада, за Путин Лукашенко е временно решение, казва проф. Герхард Мангот

С доставките на газ се прави политика | StandartNews.com
  • Беларус е задънена улица за Запада, за Путин Лукашенко е временно решение, казва проф. Герхард Мангот
  • Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена.

- Проф. Мангот, как оценявате ситуацията в Беларус?
- За Запада е като задънена улица. От една страна, вече два месеца протестите продължават, но от друга, те не могат да предизвикат свалянето на Лукашенко и той продължава да е на власт. Даже имаше церемония по встъпването му в длъжност. И дори това, че няколко страни от ЕС не го признават, няма да помогне. Русия, макар и временно, твърдо стои зад Лукашенко. Тя не желае улицата да променя системата на властта и да сменя президента. В момента му дава опора не защото много го харесва. За да бъде заменен с друг представител на управляващия елит е нужно време такъв човек да бъде подготвен. Взаимоотношенията между Путин и Лукашенко като цяло са доста напрегнати и той е временно решение.
- Какво попречи на протестиращите да го свалят?
- Не могат, защото той все още има поддръжката на силовите структури, но от друга страна, протестите напълно не могат да бъдат заглушени, защото на улиците излизат достатъчно хора, сред тях има и много активисти. А белоруският ОМОН наброява около три хиляди души, което е твърде малко, за да се справи с многохилядните протести. Затова не е ясно как ще се развиват нещата по-нататък.
- А какво е виждането на ЕС?
- Той би могъл, въпреки че не мога да го допусна, в недалечно бъдеще да обяви, че признава Светлана Тихановская и задграничното правителство, което тя създава сега в Литва, за легитимни. Но тази вероятност е малка, защото това би означавало груба намеса във вътрешните работи на страната. Това би могло да укрепи самочувствието на опозиционерите, но не би довело до свалянето на Лукашенко. Фактът, че досега ЕС не е наложил санкции на Белорусия, показва безсилие по въпроса. Но дори и по някаква причина ЕС да обяви Лукашенко за нелегитимен, то, съгласно конституцията, председателят на министерския съвет трябва да изпълнява тази роля до следващите избори. Ако ЕС уважава конституцията на Беларус, той трябва да заяви, че отсега нататък ще контактува с шефа на правителството и ще го счита за легитимен президент, но не и Тихановская. Затова се съмнявам, че ЕС ще се ангажира с нейното признаване, въпреки че някои страни като Полша и Литва ще настояват за такава стъпка.
- Какви са мотивите на Турция да се намесва в Нагорни Карабах?
-  Причините са много. Икономически - Азербайджан є е нужен като доставчик на газ. Анкара се стреми да зависи колкото се може по-малко от руския газ или в най-лошия случай да не допуска увеличаването на тази зависимост.  Налице е и пантюркизмът. По тази линия Турция демонстрира солидарност към Азербайджан. Също така иска да накаже Армения за нейните претенции по геноцида.  
- Как биха се отразили тези събития на газопровода "Турски поток"?
- Първата част вече е построена и доставя газ за Турция. Турски поток-2 също е построен, но по-нататъшните доставки на газ в Централна Европа, например за Австрия, засега не са уредени. Задръжките идват от страна на ЕК. В случая Русия, съответно и "Газпром", са в доста неблагоприятна позиция, защото зависят от решението на ЕК и на ЕС. Все още не са решени въпросите около доставките на газ за България, за Гърция, за Румъния, за Унгария и т.н.
- Защо ЕК възпрепятства доставките на газ по този газопровод?
- Защото ЕК постоянно политизира този въпрос. Тя превръща въпрос, който има чисто икономически характер, в политически. По-рано ЕС постоянно обвиняваше Русия, че се възползвала от продажбите на газ за постигане на политически цели. Сега ЕК по всякакъв начин се стреми да намали дела на "Газпром" на европейския пазар. Има редица европейски страни, които упражняват натиск върху ЕК да не разрешава строителството. На ЕК обаче й става все по-трудно да задържа по-нататъшното му изграждане, тъй като "Газпром" се отказа да бъде собственик на тръбата на територията на ЕС и ЕК вече не е в състояние да използва като предлог изискванията на Третия енергиен пакет. Трябва да се измисли нещо ново.  
- Каква е днешната ситуация около Северен поток2?
- Той отдавна е подложен на натиск от страна на САЩ. Успяха да го вкарат под действието на закона за санкциите, който бе приет и влезе в сила през декември миналата година. Започнаха санкционни заплахи срещу европейски фирми и институции, в т.ч. и срещу германското пристанище Мукран, което се използва от руските строителни кораби и по този начин се попречи на полагането на тръбите. Накратко - целта е окончателното спиране на този проект.
- Около случая с Навални отново стана дума за газовото трасе.  
- Този случай също влезе като аргумент за спирането на Северен поток 2. След този случай Меркел заяви, че още веднъж ще размисли по повод по-нататъшното строителство, но според мен тя просто разтяга нещата във времето и чака да утихне шумотевицата. И тогава тя отново ще каже това, което е заявявала нееднократно по-рано - че този газопровод е чисто стопански проект и не бива да го спираме заради каквито и да било политически съображения. Смятам, че независимо от всички обстоятелства, германците ще се вкопчат в него и ще удържат на натиска.
- Дания вече даде своето съгласие?
- Наложи се "Газпром" дълго да чака това разрешение на датското правителство за полагане на тръбите в датските териториални води. Дания дълго отлагаше и протакаше до последния възможния срок. Тя отчасти отстъпи на САЩ, защото не беше готова по нейна вина да бъде спрян проектът, преди всичко за да не си разваля отношенията с Германия. Аз съм сигурен, че там Меркел доста добре усеща натиска и от страна на Норберт Рьотген, и от страна на Фридрих Мерц. Рьотген е голям приятел на САЩ и радетел за трансатлантическо сътрудничество и това го прави противник на трасето. Но от друга страна, Меркел разчита на подкрепата на деловите среди в страната, особено промишлеността.
-  Значи в Германия има два лагера - единият "против", другият "за"?
- Дори бих казал три - такива като Рьотген са против, такива като Мерц не са за окончателното спиране, а за отлагане до неопределено време, а основната част от германската енергийна промишленост се бори за незабавното завършване на СП-2.


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай