Рубин: Борих се за промяна в България

Без двете американски централи България не би влязла в ЕС, каза американският посланик у нас

Рубин: Борих се за промяна в България | StandartNews.com

България не би влязла в ЕС без двете американски централи. Да не забравяме това, каза пред "Панорама" по БНТ посланикът на САЩ в София с изтичащ мандат Ерик Рубин.

Преди няколко дни беше съобщено, че за нов посланик в България ще бъде предложена Херо Мустафа, която в момента е зам.-ръководител на американската дипломатическа мисия в Португалия.

Рубин припомни, че за да влезе в евросъюза България е трябвало да затвори стари съветски реактори в Козлодуй и така се е появил "критичен недостиг на електричество". "Тези американски компании подписаха договори с тогавашното българско правителство, за да заместят спрените реактори", каза още Рубин.

Според дипломата благодарение на двете централи, България е разнообразила енергийните си източници. "Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината енергията тук да струва скъпо е, че почти цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я подкрепяме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат", обясни Ерик Рубин. 

Той подчерта, че техният ток не е най-евтиният, но не е и най-скъпият. Посланикът на САЩ каза още, че фирмите имат договори с българското правителство, които трябва да се спазват. "Компаниите обаче заявиха готовност за предоговаряне. Решението занапред е диалог между компаниите и правителството", обясни Ерик Рубин. 

През април беше съобщено, че финансовият министър Владислав Горанов има решение как предсрочно да се прекратят договорите с така наречените американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Договорите с тях изтичат през 2026 и 2024 година. 

На въпрос за сделката за изтребителите F-16, дипломатът каза, че тя е предложена като към съюзник. "От самото начало това са междуправителствени преговори. Не е търговска продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на отбраната. Българските ВВС да станат модерни, съвместими с НАТО. Американското и българското правителство заедно да напредват в сделката. Продажбата на 8 изтребители не е толкова голяма сделка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската отбрана", посочи Ерик Рубин. 

Попитан, дали не е американският посланик, критикувал най-малко България, той уточни, че се е старал да контактува конструктивно, а не с публично навикване и критики. 
"Много пъти съм говорил открито за върховенството на закона, за медийната свобода. Правил съм го, но по конструктивен начин, както говорим с приятелите и съюзниците. Не е съвсем вярно, че не съм критикувал. Старал съм се обаче да го правя така, че да има промяна. Иначе няма смисъл. Така си говорят приятелите и съюзниците", каза още дипломатът. 

Попитан за визите за САЩ , Рубин посочи, че би искал всички членове на ЕС да имат свободен безвизов достъп до САЩ. "Това е справедливо искане и цел, за която трябва да работим. Разбирам, че е въпрос и на справедливост. Но е въпрос на закон, не на правителствена политика. Президентът няма власт да промени закона. Може само Конгресът - и там има внесени предложения", каза още Ерик Рубин. Той допълни, че няма правомощия да промени нещата, но изрази увереност, че в крайна сметка проблемът ще се реши. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай