Родните фирми да търсят пробив навън

Родните фирми да търсят пробив навън | StandartNews.com

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

- Г-н Домусчиев, от думите на премиера Борисов стана ясно, че нападките на Цветан Василев към него и редица публични личности, между които сте и вие, са неоснователни. Как си обяснявате атаката на бившия мажоритарен собственик на КТБ към вас?

- Аз не бих искал да коментирам отношенията на Цветан Василев с премиера, със собствениците на медии и другите хора, които той визира в интервюто, тъй като не съм запознат нито с факти, нито с документи. Но относно нападките към мен, мога да кажа, че те се дължат най-вероятно на това, че аз като председател на КРИБ и също така като моя лична позиция твърдо заставам на страната на борбата срещу монополите и олигарсите. 
Явно Цветан Василев доста се е засегнал от думите ми.

- Как си обяснявате, че Цветан Василев не каза и дума за неговата вина за източването на четвъртата по големина банка?

- Факт е, че от КТБ под една или друга форма са източени милиарди, от което страдат хиляди или десетки хиляди граждани. Освен това страдат и много фирми, които са не само частни, но и държавни. В последното си интервю той признава, че стои зад всички тези схеми чрез както и да ги нарича СПВ-та или други фирми. Това при всички положения е престъпление.

- Да, но Цветан Василев твърди, че на няколко пъти ви е спасявал. Вярно ли е?

- Да бъде така добър да каже къде и с какво ми е помогнал при положение, че специално от него съм получавал много обаждания, в които той е атакувал много остро позициите на КРИБ спрямо него. Факт е, че преди време той се опита да открадне тв правата за футболното първенство. Аз се опълчих и се борих, за да не се случи това.

- По какъв начин Василев се опита да открадне тв правата?

- Опита се да ги открадне като предложи смешната сума от 1.4 млн. лева, за да бъдат взети тв правата от ТВ7 при положение, че към днешна дата клубовете получават от тях 5 млн. лева, а в бъдеще ще взимат и повече.
По тази причина явно Василев е натрупал много злоба към мен.
Факт е, че Бареков тогава бе негово острие като изпълнителен директор на ТВ7. Той идваше в офисите ми и висеше отпред с камерите, за да оказва натиск.

- Смятате ли, че отпушените средства от еврофондове ще спомогнат за преодоляване на кризата с изплатените от държавата 3.5 млрд. лева на вложителите в КТБ и страната ни отново ще се превърне в притегателен център за чуждестранни инвестиции?

- Не само кризата с КТБ и липсата на европейски фондове през изминалата 2014 г. са причина за кризата. Причини има много и те са натрупани през последните 25 г. Преходът продължи много дълго и за съжаление не виждам някакъв сериозен ръст в нашата индустрия.

А индустрията е тази, която създава работни места, плаща заплати и осигуровки.
През годините диалогът с индустрията беше тотално занемарен. Тя беше неглижирана и виждате това до какви последствия доведе - България да е зависима от това дали ще постъпят средства от еврофондовете и дали те ще вкарат някакъв ресурс в нашата държава.

Лично аз не съм от привържениците на това моите фирми да разчитат и да работят на обществени поръчки. Бизнесът трябва да бъде в сектори, където няма зависимост от държавата и където има възможност продукцията да е експортно ориентирана.
В тази връзка ние апелираме постоянно и във всичките ни инициативи се стремим да подтикнем не само правителството, но и партиите в парламента към реформи и промени, които да дадат възможност на България да развива своята индустрия и да създава ръст на брутния вътрешен продукт на основа на експорта.

- Как гледате на мнението, че България трябва да се обърне към руските пазари?

- За съжаление в момента България трябва да търси алтернатива на руските пазари, а не да се обръща към тях.
Лично аз в моя бизнес се стремя основните ми пазари да са в САЩ, развиващи се икономики в света - Индия, Китай, Бразилия, Виетнам, Тайланд и държави от Западна Европа.

- Ще съумее ли през следващите години българската икономика да настигне развитието на държави като Словения и Румъния?

- Всичко това зависи от това какви условия ще създадат българските политици на бизнеса у нас. Неслучайно на 7 април съвместно с в. "Стандарт" КРИБ организира една национална дискусия, на която с участието на министрите на земеделието, икономиката, транспорта и финансите над 70 индустриалци и браншови организации ще поставят въпроси за бъдещето на индустрията и за това какви реформи трябва да се извършат в страната оттук нататък.
Надявам се, че това ще доведе до тласък на едни по-нататъшни реформи в нашата държава, които да стимулират ръст на икономиката, който по възможност е хубаво да бъде двуцифрен.

- Трябва ли според вас България да въведе еврото?

- Това би било добре за нашата държава. Въвеждането на еврото ще е още едно признание за стабилността и предсказуемостта в страната, които са много важни условия за един добър бизнес климат.

(Пред Агенция ПИК)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай