Родители пак скачат срещу Стратегията за детето

Родителите са категорично против проект, който бе публикуван и доведе до протести

Родители пак скачат срещу Стратегията за детето | StandartNews.com

Пореден спор се зароди днес между инициативни родители и социалния министър Бисер Петков относно изработването на Национална стратегия за детето. Родителите са категорично против проект, който бе публикуван и доведе до протести, а Петков е категоричен, че този проект вече напълно е оттеглен.

В Агенцията за закрила на детето ме превърнаха в страшилище за собствената ми дъщеря, имаше денонощен психологически тормоз. В един момент бях пред угрозата да загубя и работата си, и жилището си заради опитите им да вкарат детето ми в кризисен център, за да могат да получат някой лев. Това сподели на пресконференция една от участничките в група-инициатива ''Граждани срещу стратегията за детето 2019- 2030 г.''.

,,Каузата с децата е и моя лична кауза. През февруари тази година внесох петиция до всички държавни институции и до Светия синод. До момента имам отговор единствено от администрацията на омбудсмана. В тази своя петиция на фокус бях поставила демографската криза, високата детска смъртност, геноцида в системата на здравеопазването, както и Националната стратегия за детето'', заяви лекарят Мая Стоянова, представител на гражданската инициатива.

''Граждани срещу стратегията за детето 2019- 2030 г.'' подчертаха също така, че осиновяванията са изключително опасна тенденция и се обявиха против нея, след което поискаха и оставката на Държавната агенция за закрила на детето.

"Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията", посочи тази сутрин пред Нова телевизия Бисер Петков.

По думите му основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето.

"Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството", обясни Петков.

"Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството", посочи още социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай