Родерик Мур: Създаваме с България работна група за борба с тероризма

Родерик Мур: Създаваме с България работна група за борба с тероризма | StandartNews.com

Настоящият ръководител на посолството на САЩ в България - Родерик Мур заяви, че се създава работна група за борба с тероризма.

Ето какво още каза Мур, който присъства на церемонията, на която трабантът на д-р Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, официално се присъедини към експозицията на музея:

- Кои са, според Вас, основните предизвикателства пред сигурността на България и как САЩ ще помогнат за справянето с тях?

- Преди всичко мисля, че България е направила много мъдър исторически избор за членство в НАТ О и ЕС и сега вижда ползите от това, при това години наред. Със сигурност САЩ гледат на България като на съюзник, на който може да се разчита. Надявам се, че хората в България оценяват това много позитивно. Мисля, че всички ние научихме, след атентатите в Източна Африка през 1998 г., 11 септември 2001 г. и в Бургас 2012 г., че заплахите и опасностите могат да дойдат отвсякъде. Не само от съседни страни. И да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО например, е от полза за всички нейни членове. Спомняте си, когато през януари тук беше държавният секретар Джон Кери започнахме стратегически диалог в четири работни групи, сега ще прибавим и пета. Смятаме, че е логично да работим заедно в тази област - борбата срещу тероризма, тъй като България и САЩ споделят загрижеността си от вероятност от терористични нападения срещу нашите страни. И двете ни страни са били жертви на терористични атаки. Така че гледаме напред, тъй като смятаме, че и България и САЩ ще спечелят много от този диалог.

- Бойко Борисов е вторият в Европа министър-председател, избран за втори мандат министър-председател през последните 25 години от постсоциалистическите страни. Как ще коментирате?

- Вижте, впечатлението ми, след като съм наблюдавал тази страна в продължение на 25 години, че има жизнена демокрация. Разбира се, на моменти е имало етапи на политическа нестабилност, но това не трябва да е изненада за страна, която е преминала и преминава през голям обществен и политически преход. Не коментираме отделни правителства, но това, което мога да кажа е, че ще работим с всяко едно правителство, което вярваме, че е отдадено на същите ценности, които изповядваме и ние, което е решено на партньорство със САЩ и НАТО и има интерес да работи с нас не само за посрещането на предизвикателствата в този регион, но и без тях. Имаме чудесно партньорство с това правителство, имаме напредък по редица въпроси, започнати от предишни правителства. Така че днес в региона някои казват, че България изглежда доста стабилна. Убеден съм, че България е демокрация, която може да се справя с предишни предизвикателства.

- Вие сте не само познавач на България, но и на Балканите. Смятате ли, че вече е време да се размрази членството на Македония в НАТО?

- Мога да говоря само за политиката на САЩ, не на целия Алианс. От много години САЩ искат да видят Европа като това, което наричаме „цяла, свободна и в мир". Защото виждаме, как страните, които влязоха в НАТО и ЕС преди годините, имат големи ползи от това си членство и бихме искали разпространяване на тази тенденция и върху страните, които все още са извън тези организации, включително и на Западните Балкани. алиансът има дългогодишна политика, чрез която се стреми да помогне на Македония да влезе в НАТО". „Дълго проточилият се спор за името с Гърция може да бъде решен. Всъщност мисля, че всички страни от Западните Балкани ще бъдат интегрирани в НАТО, от което полза ще има целият регион, а и Алиансът.

- Крехката стабилност на Балканите отново е поставена на изпитание заради бежанската вълна. Какво е решението, според САЩ?

- Ако имаше лесно решение, много по-мъдри хора от мен вече щяха да са го намерили. Това, несъмнено, е голямо предизвикателство. Ние признаваме, че България също е поставена на изпитание, но също и, че ръководството на страната се справя чудесно с това невероятно предизвикателство. И изпълнява международните си задължения, работейки в сътрудничество с ЕС и осигурявайки това мигрантите да са третирани по един хуманен начин. Във вторник български граничари спасиха живота на мигранти, пресичащи гранцата с Турция в камион, скрити в него при плачевни условия. Даваме си сметка за тази тежест. Американското правителство предоставя милиарди долари подкрепа за разселените от Сирия и от другаде. Знаете, че президентът Обама обяви миналата седмица планове да приемем 10 000 бежанци от региона. Така че искаме да помогнем на България и на ЕС пред това предизвикателство, което срещат.

(използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай