Робот антитерорист и Биг Брадър на границата

Робот антитерорист и Биг Брадър на границата | StandartNews.com

9 патента в 3 категории се борят за наградата на 2014 г., две фирми си оспорват приза "Иновативна фирма"

Кой ще грабне "Оскар" за изобретение на 2014 г.? Развръзката на оспорваната надпревара е утре. На тържествена церемония във Военния клуб Патентното ведомство ще връчи наградите за "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма" за поредна година. Номинациите са в 3 категории: машиностроене, електротехника и електроника, химия и фармация. Накрая се излъчват трима изобретатели, по един във всяка област. А две компании се борят за приза "Иновативна фирма на 2014" - "КЕИТ" ООД и "ХИМАКС ФАРМА" ЕООД. Първото дружество създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. Втората - безопасни и клинично изпитани лекарствени продукти и разработва лекарствени технологии.

Какво е общото между нарушенията в структурите на хемоглобина в резултат на ХИВ или ебола, системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, роботите за антитероризъм, безконтактния електромер, предотвратяващ кражби и надписване на сметки. На пръв поглед - нищо. Само специалистите знаят, че общото е магнитното поле, където може да бъдат приложени микросензорите на Хол. На популярен език - това са устройства, които с максимална точност и достоверност трансформират външни неелектрични въздействия - температура, магнитно поле, налягане, лъчение, биологични, химически сигнали, в електрически сигнал - ток, напрежение или честота. Екипът на акад. Чавдар Руменин, директор на Института по системно инженерство и роботика на БАН, и колегата му проф. Сия Лозанова са заложили в генезиса на новите изобретения откритие, направено от тях - възникване на ефекта на Хол в една нестандартна модификация, когато магнитното поле и електрическият ток са успоредни. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката. С 10 високоефективни патента за микросензори колективът на акад. Руменин и проф. Сия Лозанова участват в конкурса "Изобретател на годината". Екипът е разработил и десетина прототипа на безконтактните електромери. Иновациите се използват за много точно засичане на земетресения и в детекторите, използвани за намиране на оцелели хора в руините след земетресения, наводнения и катастрофи, при геоложките и геофизическите проучвания, включително предсказването на ерупцията на вулкани чрез аномалиите на геомагнитното поле. Използват се и в изключително актуалната в момента контратерористична дейност, в сферата на националната сигурност, военното дело и др.

Биг Брадър да следи за нарушители на границата - това пък може да стане, ако бъде използвана неохлаждаемата термовизионна камера на Никола Марински, Владимир Чолаков и Ненчо Узунов. Освен, за да се наблюдават гранични участъци и стратегически зони, тя е приложима в наблюдателни системи за охранителни и противопожарни съоръжения. Работи непрекъснато и осигурява наблюдение на обекти на големи дистанции, благодарение на специфичната си оптична система.

Борят рака с градински охлюви

Чистят евтино и без катализатор вредните газове

С какво може да бъде преборен ракът? Един от начините е имуностимулиращият и антитуморен продукт от градински охлюви. Той е разработен от екип от БАН. Намира приложение като терапевтичен агент в онкологията и в други области на медицината. Чрез метода е получен нов материал - имуностимулатор с голяма чистота.

За приз в категория "Химия и биотехнологии" се борят и Мариан Драганов и Мариана Мурджева. Щамът, който са разработили, е особено подходящ за изследване и диагностициране на вируси, бактерии и техни продукти, в това число за култивиране и диагностика на вътреклетъчния човешки патоген "хламидия трахоматис", който предизвиква предимно полови и очни заболявания. Хламидиозата е една от най-честите инфекции в света. Щамът е регистриран в Националната банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури.

Има ли метод за бързо, ефективно и евтино очистване на вредните емисии и газове, които бълват коли, самолети и кораби? Има, и го е изобретил номинираният в категория "Химия и биотехнологии" чл. кор. на БАН Владко Панайотов. Този метод превръща в нетоксични продукти вредните емисии, без да е необходимо използването на редуциращи катализатори.

Машина за шлифоване vs. електромагнитен хващач

И уникален метод за цилиндрични отвори в състезанието

Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, люнет за надлъжно шлифоване и метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини. Това са изобретенията, дело на Лъчезар Стоев и Стоян Христов, които постигат висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

Йордан Максимов, Галя Дунчева, Тодор Кузманов и Иван Амуджев са изобретили метод за обработване на цилиндрични отвори. То осигурява увеличаване трайността на обработения елемент, който впоследствие може да бъде подложен на циклично външно въздействие.

Електромагнитен хващач пък е изобретението, чиито автори са Атанас Добринов, Величко Добринов, Роман Захариев и Димитър Карастоянов.

Електромагнитният хващач е с регулируем захват и се използва в промишлеността, където е необходимо манипулиране на малки обекти в труднодостъпни места и в среда, вредна за човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай