Тамплиерска стипендия за малки художници

Над 100 рицари и дами ще отличи 28-ия конвент на Велик приорат България с медали и грамоти за заслуги

Тамплиерска стипендия за малки художници | StandartNews.com

1000 лв. рицарска стипендия са получили талантливи деца художници от България, Австрия, Македония, Сърбия и Украйна. Те са лауреати в конкурса за детска рисунка "Рицарят в мен", организиран от Ордена на тамплиерите в България. Миналата година конкурсът прерасна в международен и в него участваха ученици от 6 държави - България, Австрия, Македония, Сърбия, Украйна и Русия.
Това съобщи Великият приор на Велик приорат България ген. (о.р.) Румен Ралчев в Стара Загора. Градът под липите днес е рицарска столица. Тамплиери от цялата страна се събраха за своя 28-и конвент. Сред тях има и делегация от Македония, на която Велик приорат България е ментор.
По традиция на пролетния конвент рицарите и дамите отчитат дейността си през изминалата година. За нас 2018 г. бе изключително успешна, заяви Н. Пр. Румен Ралчев. Годината бе под знака на световните чествания за 900-годишнината от основаването на Ордена. Родните рицари и дами бяха сред най-активните. Те изработиха и поставиха юбилейна камбана в местността "Камбаните", направиха възпоменателни плочи в Бургас, Варна, Стара Загора, Казанлък и Кърджали.
Превръщането на конкурса за детска рисунка в международен обаче е една от най-големите гордости на Велик приорат България. Това е първият проект в Световния орден на рицарите тамплиери OSMTH, който обединява Велики приорати от шест държави, подчерта ген. Ралчев. Той съобщи, че инициативата е с подкрепата на министерствата на образованието и на културата.
Наградите на децата вече са изпратени в съответните държави, стипендиите от 500 евро са за развитие на таланта им, каза Великият приор.
Наесен Великият приор Румен Ралчев ще презентира международния конкурс в Томар, Португалия. Надявам се това да привлече още Велики приорати към инициативата ни за възпитание на младите в традиционните християнски ценности, каза Н. Пр. Румен Ралчев.
Другата голяма гордост на рицарите и дамите през 2018 г. е построената от тях първа тамплиерска църква в София. Тя пази мощите на шестима светци. Пет от реликвите са дарени на българския Орден от неговия духовен покровител - йерусалимския митрополит Аталах Хана. Специално от Атон за тамплиерския храм в София са дарени и мощи на Св. Киприян.
Над 100 рицари и дами ще отличи 28-ия конвент на Велик приорат България с медали и грамоти за заслуги. Трима рицари и две дами ще бъдат издигнали в степен Командир на храма. По време на конвента ще бъдат приети и 18 нови рицари и дами

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай