Рикошет уби бежанец (ОБЗОР)

Рикошет уби бежанец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Униформеният предупредил с изстрел афганистанците, куршумът се ударил в мост

Рикошет уби бежанец. Инцидентът стана малко след полунощ в петък в град Средец, на няколко километра от границата с Турция. Тогава трима граничари се опитвали да заловят 54 чужденци, представящи се за бегълци от Афганистан. Нелегалните имигранти били засечени до Аврамовия мост при разклона за село Дюлево в местността Рибарска среща, на няколко километра от град Средец по пътя за Бургас. Граничният полицай Вълкан Хамбарлиев използвал служебния си пистолет "Макаров".

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова обясни, че той е изстрелял един от общо 8 патрона, които е имал в пълнителя. От първоначалния оглед на мястото на инцидента е установено, че куршумът е рикоширал в една от колоните на моста, под който са били афганистанците. Там е открита и следа от него. След рикошета куршумът e пронизал врата на чужденеца, който е бил най-близо до колоната на моста. Въпреки опитите на граничните полицаи да му окажат първа помощ, той е починал малко по-късно от загуба на кръв. По неофициална информация нелегалният е бил 56-годишен, най-възрастният в групата и неин водач.

От МВР твърдят, че бежанците са били засечени от термовизионните камери на Гранична полиция, които са разположени в района на Лесово. В този участък няма изградена телена ограда. Мястото, през което са проникнали, е силно пресечено, с неравен релеф и е осеяно с дървета. Изяснява се дали групата е имала водач, но разследващи смятат, че хора, които не познават релефа, трудно биха могли да се справят сами с тежкия преход, още повече посред нощ. Групата била само мъже, на възраст между 20- и 30-годишни. С добра физическа подготовка, които оказали яростна съпротива на граничарите. Не се подчинили на заповедите на граничния наряд, обясниха от МВР.

По първоначални данни от разпитите униформените са заявили, че са спазили всички разпоредени от закона процедури - извикали са на чужденците да спрат, обявили са високо, че са полицаи. Но цялата група не се е подчинила и хукнала да бяга под моста. Затова граничният полицай е извадил оръжието си и е стрелял във въздуха, за да ги принуди да спрат. За нещастие куршумът е рикоширал в бетонната колона. Другите двама униформени не са стреляли. Всички от екипа са с голям опит и дългогодишен стаж в системата, каза главният секретар Георги Костов. Стрелецът Хамбарлиев е на 47 години, по хоби е ловец. "Нямаме данни те да са били въоръжени, но съотношението е било показателно. Трима срещу 54", обясни Костов. Разследващите не изключват вероятността някой от групата да е българин и умишлено да се прикрива, за да избегне наказателно преследване за каналджийство. Граничният полицай, изстрелял рикоширалия куршум, не е задържан. Иззето е служебното му оръжие, а също от местопроизшествието са иззети още няколко веществени доказателства - два мобилни телефона и туристическа раница, която е била на гърба на убития бежанец.

Ловецът Вълкан 10 г. пази границата

47-годишният Вълкан Хамбарлиев е граничният полицай, който застреля нелегален имигрант в района на Аврамов мост в община Средец. Мъжът е от Средец и хобито му е ловът. Той е дългогодишен служител на Гранична полиция. Повече от 10 години служи на границата, твърдят запознати. В родния му град местните организираха подписка в негова подкрепа. Баща му Иван Хамбарлиев е дългогодишен кмет на близкото село Вълчаново. В селото хората също са потресени от случилото се. Описват Хамбарлиеви като добри хора, а самият Вълкан като благ и хрисим човек. Местните са категорични, че той не е виновен и е изпълнил задълженията си. Ловците от ловната дружинка в Голямо Буково, в която членува Вълкан и баща му - бившият военен Иван, разказват, че непрекъснато намират следи от биваци и лагери на мигранти. Притеснени са какво излиза от храстите. Всички ловци излизат с повишено внимание, защото не се знае срещу глиган ли се стреля или срещу бежанец, минал границата ни.

Оправно момче, работи с хъс

Тодор Мавров, специалист по лова в сдружение "ЛРД-Средец"

- Г-н Мавров, познавате ли Вълкан Хамбарлиев, той ловува във вашето сдружение "ЛРД-Средец"?
- Познавам и него, и баща му Иван. Ловуваме от дълги години заедно. Баща му Иван беше военен, пенсионира се в едно от петте поделения в Средец, които имахме навремето. След това беше кметски наместник в с. Вълчаново, преди 10-тина години. Вълкан работи в Гранична полиция също отпреди 10-тина години. Цялото семейство е много дисциплинирано. Фамилията им е от Средец, местна е. Вълкан, каквото и да захване, го прави с желание, разбиране и най-важното - с хъс. И по време на ловните гонки също спазва правилата.
- С каква пушка стреля Вълкан и кой е любимият дивеч?
- Е, за пушката не знам. Тук стреляме най-много по дива свиня. Вълкан има две деца - син на около 20-тина години и по-малка дъщеря. Брат му - Цветан, също е полицай, в жандармерията в Бургас е. Оправни хора, окомуш момчета.
- Имаше призиви да се спрат ловните излети, за да не стане някой сакатлък с мигрантите по горите. Срещате ли сте групи мигранти по време на лов?
- Не. Попадаме на изоставени дрехи и на следи от преминаването им. Но не сме срещали групи. Те са добре организирани, имат водачи. Въобще не са аджамии, които се щурат безцелно из гората. Но момчетата са получили сигнал, изпълнили са задълженията си в този случай.

Вълна от подкрепа за граничаря Хамбарлиев

Кметът на Средец обмисля да го предложи за почетен гражданин на града

Вълна от подкрепа за граничаря Вълкан Хамбарлиев, неволно застрелял афганистански мигрант в четвъртък късно вечерта, заля страната. Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пръв поиска висш държавен орден за тримата униформени, спрели 54 нелегални чужденци край Средец. "За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници - има държава, няма държавни граници - няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление", пише в писмо до медиите Божидар Димитров. По думите му добрият пример трябва да бъде възнаграждаван. Затова и шефът на НИМ предложи подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден граничните ни полицаи и обяви, че първи се разписва в нея.

Подписка в защита на граничния полицай тръгна и в родния град на Хамбарлиев - Средец. "Въпреки че Вълкан не е арестуван и срещу него не е повдигнато обвинение, ние искаме да покажем нашата подкрепа, да му кажем, че стоим зад него, защото сме убедени, че той няма никаква вина за случилото се. Сигурни сме, че е изпълнявал служебния си дълг", заявиха местни жители. Те признават, че се опасяват от увеличения приток на бежанци в региона, изключително от млади мъже.

"Като гражданин обмислям да предложа граничаря Вълкан Хамбарлиев за обявяването му за почетен гражданин. Подкрепям Вълкан и оправдавам действията му. Военната ми служба бе граничар в Малко Търново на турската граница и знам отговорността, за да сложиш пагоните. Според мен е действал е изключително адекватно", заяви кметът на Средец Иван Жабов. Братовчедката на граничния полицай Таня Тодорова разказа, че семейството на Хамбарлиев е в шок от случилото се.

Силна вълна в подкрепа на Вълкан Хамбарлиев се надигна и в социалните мрежи и по форумите. "Долу ръцете от Вълкан, изпълнил е дълга си", пишат масово хората.

Разнобой сред политиците

Политиците реагираха по различен начин. Според БСП случаят е показателен, че охраната на границата не е на нужното ниво. Заради извънредната ситуация депутатът Атанас Мерджанов поиска свикване на КСНС. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък призова държавния глава да награди тримата полицаи с орден "За гражданска заслуга" - първа степен. "Естествено, че трябва да стрелят на месо - това е българската граница, никой няма право да я нарушава", коментира той.
"А ако убитият беше полицай", попита войводата Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО настоя правителството да преосмисли позицията си за подкрепа на турската политика по бежанския въпрос, защото е очевидно, че Турция системно допуска към нас групи от опасни мигранти. Според вицепремиера Меглена Кунева инцидентът показва необходимостта от обща европейска политика за охрана на границите на ЕС.

Плевнелиев зове за спокойствие

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази съжаление за развръзката в инцидента, където емигрант загина след рикошет на границата. "Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство, и да спазват правилата, които са задължителни за всички", се казва още в позицията на президента, разпространена от администрацията на държавния глава. "Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг", се казва още в позицията на Плевнелиев.

Премиерът се върна по спешност, Туск ни подкрепи

Премиерът Бойко Борисов напусна заседанието на Европейския съвет и излетя за България заради стрелбата на границата. До края на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС нашата страна е била представлявана от президента на Литва Далия Грибаускайте. Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР. На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет в петък през нощта, в отговор на въпрос Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая. Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България, заяви председателят на ЕК. "Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне", поясни Туск. "За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация", каза Туск. Междувременно Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъди инцидента и призова България да проведе задълбочено и независимо разследване. "От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ закрила човек от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитват ла стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви говорителят на комисариата Борис Чеширков пред БНР.

Кола с бегълци се блъсна в патрулка

"Опел Вектра" се наниза зверски в патрулка "Опел Астра" при опит да избяга посред нощ в Бургас. Колата беглец била управлявана от старозагорец, а в нея били натъпкани 8 бежанци от Афганистан. Те били засечени на пътя от Средец към Бургас, в района на село Дебелт. Патрул се опитал да ги спре, но колата продължила с мръсна газ. Няколко полицейски екипа се втурнали да ги преследват. При опит да избяга, шофьорът й завил рязко наляво и блъснал служебния полицейски автомобил. Униформените заловили общо 8 афганистанци. Зрелищна гонка си спретна и патрул на жандармерията с втори автомобил "Ситроен" с пловдивска регистрация, в който пък имало още 7 бежанци от Афганистан.

Нахлуват младежи от Кабул

През последните 20 дни се забелязва нова тенденция в трафика на хора през територията на България. Оперативните данни на МВР и списъкът със задържани бегълци и нарушители на границата показва, че те са предимно млади мъже от Афганистан. Повечето са от столицата Кабул и околностите. Сред тях няма жени и деца, както е характерно за сирийците и иракчаните. В момента 90% от заловените и настанени в лагерите са афганистанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай