Рейнджъри охраняват входовете на Пирин

Предупреждават туристите да спазват изискванията

Рейнджъри охраняват входовете на Пирин | StandartNews.com

Рейнджъри от Дирекцията на Национален парк "Пирин" охраняват четири входа към планината, като информират туристите за правилата на придвижване и забраните в защитената територия, съобщава БНР. 

Живеещите в подножието на Пирин и досега използваха ниската част на планината за разходки и каране на велосипеди, а високата за пантене и спускане със ски, макар че съоръженията не работят. От вчера достъпът официално е разрешен. Изискването е да се спазва физическа дистанция и да няма струпване на много хора в местата за отдих. За това информират служители на парковата охрана, които дежурят на основните подходи към Пирин.

Заедно с местните власти се подготвя и информационна кампания за поведението в планината с оглед извънредното положение, каза директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

„Парковата охрана стои в подножието на планината над град Банско и предупреждават туристите да спазват дистанция там, където групите са по-големи. Струпване на хора няма. От утре ще разпечатаме специални брошури, които ще бъдат раздавани на туристите. В тях са отразени мерките, които трябва да спазват, съгласно заповедта на здравния министър. Да спазват дистанция, да не палят огън, когато организират пикник, да не се използват хижите и другите туристически обекти. Мерки, които са съгласувани с областния управител“, допълни Баненски пред БНР. 

Абсолютно забранено е паленето на огън, дори на местата, определени за пикник.

Заради силния вятър и понижаването на температурите днес няма много хора в ниската част на планината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай