Революция! Европейски паспорт ни пази заплатата и пенсията

Европейският паспорт за социална сигурност е изключително важен за България, каза евродепутатът Атидже Вели

Революция! Европейски паспорт ни пази заплатата и пенсията | StandartNews.com

Европейският паспорт за социална сигурност е изключително важен за България. "Виждаме темповете, с които България се топи и българите заминават да работят в чужбина", заяви евродепутатът Атидже Вели при откриването на Конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" в пресклуба на БТА в Пазарджик. Тя се включи онлайн в инициативата.

Това е петата дискусия, организирана от Агенцията, в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа", в партньорство с Европейския парламент.

По думите на евродепутата инициативата е важна, ЕП настоява Европейската комисия да излезе със законодателство, защото има остра нужда от единна европейска рамка по отношение на правата на европейските граждани. Идеята е всеки един гражданин, независимо в коя държава в ЕС работи, да може чрез тази единна платформа да доказва своите осигурителни права, стаж, пенсионните си права, което все по-често се явява проблем за нашите съграждани, които са работили в друга държава в ЕС, каза Атидже Вели.

В социалната политика последните две години ЕК предложи доста фундаментални регламенти и законодателни предложения. Най-голямото предложение в посока на по-социална Европа беше директивата за европейската минимална работна заплата, отбеляза евродепутатът.

Тя посочи, че голяма част от европейските граждани продължават да работят на минимална работна заплата и е много важно минималните работни заплати да бъдат адекватни.

"Съобразявайки различните национални специфики, съобразявайки това, че в различните европейски държави минималната работна заплата се определя по различен начин, ние искахме въпреки различията да осигурим възможности за работещите те да получават адекватни минимални работни заплати", каза Атидже Вели.

В България минималната работна заплата е най-ниската за ЕС, българските граждани заслужават по-добри заплати, предложението за евродирективата за минималната заплата е важно, макар да не е панацеята, която с магическа пръчка ще реши проблемите, смята евродепутатът.

В момента евродирективата се договаря между Европейския съвет, ЕК и ЕП, допълни тя.

Друг голям дебат в Европа е свързан с младежките политики, те са важна част от европейските политики, защото не само България се топи, а цяла Европа застарява, отбеляза евродепутатът. Атидже Вели припомни, че 2022 г. ще бъде година на европейската младеж, трябва да се даде възможност и на младежите да бъдат активно включени в социалния живот, в работния пазар и да живеят в Европа, за която те мечтаят.

Винаги в България остава едно усещане, че като че ли Брюксел ни дава тона и дневния ред, отбеляза Атидже Вели. По думите й конференцията за бъдещето на Европа е уникална възможност не само за българските граждани, но и за всички европейски граждани да определят дневния ред на Европа, да изградят Европа такава, каквато си я представят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай