Редно ли е манастирите да плащат скъп ток? Дядо Сионий пред Стандарт

Енергото разреши проблема с Троянската света обител, но Бачковската е на режим, казва игуменът

Редно ли е манастирите да плащат скъп ток? Дядо Сионий пред Стандарт | StandartNews.com

* Енергото разреши проблема с Троянската света обител, но Бачковската е на режим

* Манастирите не ползват тока за производство или печалба

* Редно е цените да са като за битови потребители, а не като за фирми, казва игуменът епископ Сионий

През миналата седмица стана ясно, че един от най-големите манастири у нас - Бачковският,  въвежда режим на тока. Светата обител е със сметка от 20 000 лева за месец януари. Причината за колосалната сума е, че църквите и манастирите у нас плащат промишлен ток, който се продава на свободния пазар, а не битов, където цената се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Светият Синод поиска с декларация до КЕВР манастирите да плащат ток като битови потребители. От Комисията отговориха, че към настоящия момент няма законова възможност това да се случи автоматично. „На първо място беше спряно посрещането на поклонници в Бачковската света обител, тъй като голяма част от помещенията няма как да бъдат отоплени. Богослужението в централния храм беше прекратено и службите се водят в един от параклисите. Една трета от канцелариите бяха затворени, а служителите - събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ. Генералното решение, според мен, е напълно законово допустимо. Ние искаме токът за храмовете и манастирите да бъде ток за битови нужди, а не за промишлени”, заяви епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

- Ваше Преосвещенство, за втора поредна година храмове и манастири получават непосилни сметки за ток. Според Вас защо за толкова време нищо не се направи за това храмовете да преминат от промишлен към битов ток?

- За да отговорим на този въпрос, първо трябва да изясним ситуацията. Енергоразпределителните дружества разглеждат храмовете и манастирите като небитови, промишлени потребители на електроенергия, както и всички други юридически лица, регистрирани за енергоподаване със своя код по БУЛСТАТ. Реалността обаче е малко по-различна, защото електроенергията, която ползват храмовете и манастирите, както и училища, болници, детски градини, не се използва за производство или печалба, т.е. ние не произвеждаме продукт с добавена стойност, който да компенсира високата цена на електроенергията. Ние използваме тази електроенергия за действително битови нужди – осветление, отопление, приготвяне на храна, за каквото тя се използва и във всеки дом.

В момента единственият начин това да се промени е чрез законодателни промени или чрез добрата воля на енергоподаващите дружества.

В противен случай, както видяхме и от отговора на КЕВР до Светия Синод, ситуацията няма как да се промени, въпреки добрата воля на множество хора.

- Последната сметка, която Бачковският и Троянският манастири са получили за ток, на каква стойност е?

- Последната сметка за електроенергия на Бачковския манастир е 20 000,00 лв., а на Троянския манастир е 15 000,00 лв. Като трябва да подчертаем, че поради по-слабата посещаемост и по-студеното време в северните поли на Стара Планина, Троянският манастир е в особено затруднено положение, което доведе до въвеждане на режим на тока, съкратено работно време, затваряне на помещения и цели манастирски крила още в началото на месец ноември. 

И двата манастира имат задължения и за минали периоди, защото поради финасови затруднения се налага да плащаме частично.

Така, ако трябва да кажем колко дължат двата манастира за ток, реалността става плашеща – Бачковският манастир има задължение от близо 40000,00 лв., а Троянският – 30000,00 лв.

- От КЕВР отговориха на Св. Синод с позиция, че законът не позволява промяната от промишлен към битов ток. В интервю за друга медия Вие казахте, че има варианти това да стане и при сегашния закон. Как може да се случи?

- Както споменах по-рано, това може да се случи при добра воля от страна на енергоразпределителните дружества. За пример мога да дам дружеството, което обхваща по-голямата част от Северна България, в това число Столицата и Троянския манастир. След проведени разговори със Светия Синод, това дружество се съгласи храмовете и манастирите да преминат на битово потребление на електроенергия, което е и 

една от хубавите новини на фона на тежката ситуация – от началото на месец март, ако е рекъл Бог, Троянският манастир ще премине на битово потребление.

- Ако ситуацията не се промени, какво ще се случи оттук нататък? Освен въвеждане на режим на тока, какво друго може да направите, за да спестите от сметката?

- Слава Богу, виждаме, че ситуацията се променя постепенно и откровено вярвам, че Божията майка няма да ни остави, живея с надеждата, че и другите добри хора, от които зависи, ще видят добрия пример и ще се присъединят към родолюбивия акт на помощ за Църквата. Молим се ситуацията да се подобри 

и за другите уязвими институции – училища, болници, детски градини и социални учреждения

или с две думи – юридическите лица, които не развиват търговска дейност, които не произвеждат продукт, от който да имат печалба. Надявам се, че няма да се налага да въвеждаме други мерки за спестяване, защото, честно казано, не виждам какви биха могли да бъдат те. Няма как да лишим братята монаси от отопление, няма как да лишим манастира от осветление, няма как и да прекратим богослуженията. Надяваме се на Божията помощ и на разбиране от хората, от които зависи да се подобри ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай