Сряда,

Развръзка! Нещо ще се случи с Тютюневите складове до дни

От: Редакция -
Развръзка! Нещо ще се случи с Тютюневите складове до дни
A
A
A

До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на улица "Одрин 8" в Пловдив. Това са обещали неговите собственици на среща с местната власт.

Това е последната отсрочка, която те ще получат преди общината да започне спасяването на сградата със собствени средства, съобщи БНТ. Сградата–паметник на културата, беше наполовина разрушена от новите собственици с идеята на мястото ѝ да бъде изградeна модерна сграда.

Сагата с тютюневия склад стартира преди пет години, когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната ценност. Събарянето беше спряно с жива верига и намесата на институциите. Последваха съдебни дела, а междувременно внушителната постройка, вдъхновила Димитър Димов, за романа "Тютюн", остана полуразрушена. Собствениците трябваше да я укрепят незабавно. Уговореният нов срок това да се случи изтича във вторник.

"Аз смятам, че ако те не спазят този срок, търпението на обществото достатъчно се е изчерпало и в крайна сметка те ще си получат акта за неспазване на срока. Аз наистина се надявам те да започнат укрепяне на оцелелите части веднага", каза арх. Димитър Ахрянов – главен архитект на Община Пловдив.

Полуразрушената сграда няма да бъде надстроявана и фасадата ще върне автентичния си вид. Проектантите ще дадат предложения как да бъде възстановена вътрешността.

"Дадох препоръка дървената конструкция, която към момента е разрушена, по някакъв начин да бъде експонирана в това вътрешно пространство, така че да остане една категорична следа какво е представлявал този склад, как е функционирал", каза арх. Петър Петров – директор на Национален институт за недвижимо културно наследство. Очаква се в останалите тютюневи складове на улица "Иван Вазов", които горяха, също скоро да кипи живот. В общината вече са постъпили проекти за възстановяването на част от сградите.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички