Разкриват тайните на Буда в Павликени

Разкриват тайните на Буда в Павликени | StandartNews.com

Велико Търново. Петте мъдрости на Буда, са част от изложба на тибетски предмети в историческия музей в Павликени. Посланията са във вид на шалове и са поставени върху тибетска свещена пагода, която е част от изложените предмети. Пагодата е изработена от червена и жълта мед и украсена с много скъпоценни камъни. Върху нея се слагат пет шала, които символизират петте мъдрости на Буда. Експозицията "Традиционно тибетско изкуство" съдържа общо 126 предмета, които ще останат в града до 3 март, каза директорът на музея Нели Цонева.

Уникални тибетски носии, които са характерното облекло на пастирите от северен Тибет са направени от леопардови кожи и шапки от лисица, са част от експонатите. Дамските костюми са с вълнени роби, и много наподобяват българските сукмани, накити, изработени от мед, бронз и сребро, декорирани с много скъпоценни камъни – ахат, корали, раковини и др. Някои от елементите на носиите в Тибет наподобяват българските павти, разказа Нели Цонева. Много интересна част от изложбата са танките – живописни изображения върху памучни платно. Техни автори са тибетски монаси, които са ги рисували в момент на усамотение и вдъхновение. Те са многоцветни, рисуват се по строги правила, изпъстрени са с изображения на будистки символи. На една от танките е представен дворецът Потава, строен в продължение на 50 години през 7 век като крепост от първия тибетски император в чест на една от победите му над Китай.

В изложбата могат да се видят тъкани, килими и възглавници, които наподобяват нашите вълнени шарени черги. Експонирани са и чашки за чай от нефрит, сребърни подноси, глинени чайници, китайска чаена буталка с метални обръчи за приготвяне на маслен тибетски чай. Той се прави се от чай, масло от тибетски як и сол. Тази смес се бие с буталката и така се получава характерният маслен чай, приготвян за празници и свещени ритуали. Молитвени кутии за тамян и тубуси, които монасите са въртели по време на молитва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай