Разхлаждането иде, синоптиците обещават прекрасни летни дни

Максималните температури ще са от 26°-28° в Западна България, до 33°-34° на изток

Разхлаждането иде, синоптиците обещават прекрасни летни дни | StandartNews.com

На 10 август, рождения ден на Стандарт, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. По-значителни и на повече места ще са валежите в западната половина на Северна България, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър, в източна половина от страната умерен до силен от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°-28° на места в Западна България, до 33°-34° в източните райони на Горнотракийската низина, в София - около 27°.

Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има интензивни валежи дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 13°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове на отделни места по южното крайбрежие е възможно да превали. Ще духа умерен, след обяд и силен вятър, от север-североизток. Максималните температури ще са 28-31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, след обяд по южното крайбрежие до 5 бала.

В четвъртък и петък повече слънчеви часове ще има преди обяд и в източните райони. Над Западна и Централна България около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Вятърът ще отслабне и ще бъде слаб, в Източна България умерен, първия ден от север-североизток, втория - от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат от 24°-26° в западните райони до 32°-33° в източните.

През почивните дни и в началото на следваща седмица въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Краткотрайни валежи и гръмотевици ще има на много места из цялата страна, а на отделни места за кратко ще са интензивни. Вятърът ще отслабне още, в много райони временно и ще стихва, а в понеделник ще се ориентира от запад. Температурите и в Източна България ще се понижат, в Западна ще са без съществена промяна. Във вторник западният вятър ще се усили до умерен и ще започне бързо повишение на температурите. Ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност след обяд, вероятността за валежи е малка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай