Райчинов: Настояваме за актуализация на бюджета на касата

Райчинов: Настояваме за актуализация на бюджета на касата | StandartNews.com

София. Настояваме да има актуализация в бюджета на НЗОК. Това заяви в предаването „12 плю 3" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той коментира темата с дефицита в касата, заради който се налага в оставащите месеци да плаща средно около 65 процента от дейността на лечебните заведения.

„Не искам да се връщам през 2010 година, когато Дянков остави всички без заплати за Коледа и Нова година. Ние сме пратили писмо и до министър-председателя и министъра на финансите и ще искаме среща. Не само, че е възможно, сигурно е", каза д-р Райчинов по повод тезата за евентуални лекарски протести.

Райчинов сподели, че се радва за онкоболните, които ще получат безплатни лекарства благодарение на фирмата-производител. Но напомни, че изплащането на 65 процента от дейността на болниците е доста абсурдна цифра за работата в здравните заведения и това е следващ проблем, по който трябва да се работи. 

„Това наистина са само средствата за заплатите. Ако искам да се върнем към едно далечно минало, когато болните си носеха всичко, това е някакъв вариант. Но болниците не са производствени предприятия. Те не могат да намалят обема от работа. Това е абсурд и няма как те да спрат да работят", каза още Райчинов за проблема с финансирането на болниците в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай