Ръстът на доходите в бюджета е голям пробив

Ръстът на доходите в  бюджета е голям пробив  | StandartNews.com

Централната власт трябва да озапти корупцията в общините

- Плюс е, че се гарантира финансово спокойствие
- МВР ще трябва да промени комунистическите претенции за 20 заплати при пенсиониране

- Бюджет 2016 беше приет на второ четене в парламента. Като какъв го определяте?
- Първо по-добре с някакъв бюджет, отколкото без никакъв. Бюджетът 2016 г. в голямата си степен остава крепящ се върху доста прогнози за развитието на света, на Европа и на България. Правилно е първо да се кажат положителните страни. Първо, че все пак този бюджет донякъде създава баланс в различните сектори на икономиката и гарантира, макар и малък, икономически растеж. Вторият положителен момент е, че предвижда стабилизиране и увеличаване на доходите на заетите лица. Това е голяма победа, тъй като в България т.нар. бизнесмени и най-вече едрият капитал по принцип всяка година поемат една много сериозна борба против всякакво увеличаване на доходите на наемния труд. Капиталът по принцип не обича доходите на наемния труд да растат, защото това са разходи в неговите счетоводни баланси и съответно това води до по-бавен растеж на печалбите. Третият плюс е, че все пак в тези тежки условия донякъде се гарантира и финансово спокойствие на страната - най-вече в банковия сектор, във връзка с евентуални рискове, които продължават да се появяват на различни места във финансовата система и едни буфери са задължителни и необходими при такава ситуация. Управляващите трябва да бъдат поздравени за тези най-малко три положителни характеристики на този бюджет.
- А къде виждате негативите?
- Първото е, че икономическият растеж, който се предвижда за България, ще бъде по-нисък отколкото световния икономически растеж. Що се отнася до растежа на Евросъюза и на развитите страни в Съюза, българският растеж от около 2%, даже до 3%, означава разтваряне на ножицата между България и най-развитите страни в ЕС. Не се постига догонващо развитие. Още по-точно догонващо и изпреварващо развитие за България означава не по-малко от 5-6% средногодишен темп на прираста, за да може за около 30 г. България да доближи средното ниво на ЕС. Друго нещо - от слабото, безпомощното и в голяма степен неефективно развитие на икономиката, страната остава с относително висока безработица и като последица от това - със сравнително ниски минимални и средни доходи.

Там, където има безработица, капиталът се стреми да поддържа по-ниски доходи, тъй като винаги може някой да бъде заменен. И тази безработица вече придобива хроничен характер, а ниските доходи - средни и минимални заплати, обезщетения и др., подсказват, че доколкото е възможно, българските бежанци ще продължават да атакуват по-развитите страни членки на ЕС. Третото неприятно нещо е, че на базата на такъв бюджет, на такова развитие на икономиката, вътрешната и външната сигурност на страната няма да бъдат достатъчно гарантирани. Особено относно външната сигурност при тези сложни условия страната ни трябва да разчита на своя територия на постоянно присъствие на чужди армии и отбранителни сили, за да постигне все пак опазване на националната сигурност.

Нещо, което е крайно негативно и подсказва, че и икономиката, и управлението в момента не могат да намерят една ясна стратегия за осигуряването на една съвременна, отговаряща на 21. век, външна и вътрешна сигурност. Това е много сериозен проблем.

Има още един проблем, който може да се нарече организационен - бюджетът е наричан от управляващите "бюджет на разума" и той действително е такъв, но би било хубаво да бъде и бюджет на професионализма. Някои от решенията през 2015 г. на управляващите и най-вече на централното управление - министри и зам.-министри, подсказват, че може да има разум, но отсъства професионализъм. И България попада в зоната на страните с икономики, които се развиват хаотично и бюджетът се прави като сума от претенциите на различните ведомства, министерства, а не на база някакви стратегически цели, които да преструктурират секторите в икономиката.
- Реши се, че ще се запазят привилегиите на служителите на МВР. Как оценявате това?
- МВР обича социализма. През социализма, ако не се лъжа, бяха гарантирани 12 заплати при пенсиониране. Би било редно в мините да вземат примерно 12 заплати при пенсиониране, там условията са по-тежки, отколкото в МВР. МВР ще трябва да промени тези, не дори социалистически, а комунистически претенции за 20 заплати при пенсиониране.
- Достатъчно ли са финансирани общините от бюджета?
- Централното управление има отношение към общините и общините имат отношение към положението в страната. Централното управление трябва да гарантира възможностите за едно хармонично развитие на всички общини. Това означава да насочва инвестициите там, където общините са относително по-слабо развити. Що се отнася до управлението на общините, отново централната власт трябва да надникне много сериозно в т.нар. схеми на "законово" източване на европейски и национални средства и да се справи с корупцията, тъй като корупцията в общините е достигнала ниво на непоносимост. То се доказва и се илюстрира от все по-малко отиващите да гласуват на местни избори. Ако централното управление не се справи с корупцията и с източването на средствата от общините, то е заплашено на следващите избори също да бъде с голяма степен на ерозия от гледна точка на електорално влияние.
- След протестите на служителите на галерии, музеи и библиотеки за по-високи заплати, бяха отпуснати малко повече пари за тях. Твърде дълго време ли бяха пренебрегвани заетите в тези сфери и смятате ли, че отпуснатото е достатъчно?
- Библиотеките не са МВР и тяхното влияние не е толкова силно, колкото влиянието на МВР и на отбраната. Но това, което се отпуска, ако ще бъде практика да се отпускат трохи, просто това означава, че държавата няма ясна визия за развитието на публичния сектор и на общините. Лично на мен това, което най-много ми липсва от САЩ, след моето завръщане, са библиотеките във всяко малко градче и всяка община. Изглежда, че културата в България е оставена чисто на пазара, докато в ЕС извън пазара отдавна са изкарани здравеопазване, образование, култура и наука. Много малко частният сектор има отношение към тези отрасли. Така, че е необходимо да се изработи цялостна стратегия за развитието на публичните услуги. Започнато е донякъде, стигнато е доникъде, за съжаление. Хубаво е, че малко е дадено, но трябва да се знае, че това са трохи, които не са достатъчни за насищане на културата.
- Имаше много дебати и относно въвеждането на двата нови данъка, станали популярни като данък "градинка" и "уикенд", което в крайна сметка няма да се случи. Какво е мнението ви за тях?
- Какофонични, невротични прояви, които са далече не само от здравата логика, но и от професионализма. Добрите практики в Европа и САЩ дават едни други решения, те са свързани с диференциация на данъците върху доходите и диференциация на данъците върху печалби. Това нещо в България го няма и ако сегашният политически картел иска да се дистанцира от картела "Тройна коалиция", той трябва да премахне точно тези недоразумения, които бяха прокарани тогава. И тогава наистина ще скъса с управлението "Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай