Радост за пенсионерите. Ето какво им плащат през септември

Бонусите от 50 лв. остават и този месец

Радост за пенсионерите. Ето какво им плащат през септември | StandartNews.com

Радост за пенсионерите и през септември. Добавките от 50 лв. ще има за всички и този месец, съобщиха от НОИ.

Плащанията на месечните записи започват още следващата седмица – от 7 септември и ще продължат до 20 септември.

На бонуса от 50 лв. имат право 2 080 000 възрастни хора. Мярката срещу коронакризата започна преди година – през август 2020 г.

От 1 септември 2021 г. влизат и в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, които са родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ), предаде „Монитор”.

С тях се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО). Посочените промени ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, посочват от НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай