Радикалният ислям няма да пробие в Косово

Радикалният ислям няма да пробие в Косово | StandartNews.com

Шпенд Калаба, посланик на Република Косово

- Ваше превъзходителство, западни експерти твърдят, че в някои държави на Балканите вече има джихадисти от "Ислямска държава". Вярно ли е, че това се отнася и за Косово и ако има такава опасност, какви мерки предприемат властите в Прищина?

- Що се отнася до радикалния ислям като феномен, Косово не остана незасегнато. Имало е изолирани опити за разпространение на радикални религиозни идеи. За щастие, Косово е известно с религиозното съжителство на хората и такива елементи, въпреки техните усилия, не са намерили подходящ терен за действие. Косовските власти са извършили няколко акции, обиски и арести на лица и организации, към които е имало съмнения за радикална дейност. Приетият закон за мерки против лица, които правят опити да участват или са част от радикалните формации в конфликта в Сирия и подкрепят ИД, показват увереността на институциите на Косово, за да не допуснат развиването на дейности, вредни за обществото.

- Днес Косово ще отбележи 7 години от провъзгласяването на независимостта. България бе една от първите държави, признала Косово. Как се развиват връзките ни в контекста на евроинтеграцията, търговията и инвестициите, културата?

- Отношенията между Косово и България са на много високо ниво. Последното посещение на президентката Атифете Яхяга тук заедно с делегацията, за да участва в церемонията по погребението на Желю Желев, показва високото ниво на тези отношения. Също така през тези години в София е имало посещения на високи правителствени нива и съответно на председателя на Народното събрание, премиера, министъра на външните работи, както и други министри от съответните ресори на Косово, но и посещения на български високопоставени служители в Прищина.
България продължава да помага на Косово по пътя на евроинтеграцията. Затова през декември 2013 г. е подписан отделен меморандум, който определя областите, в които българските власти ще продължават да подпомагат институциите на Косово. За да изградим сътрудничество и в други области, вече са подписани няколко споразумения, а няколко други са инициирани и в момента се преговарят.

- Как според вас трябва да се градят деликатните отношения със Сърбия, които са важни за бъдещето на Косово?

- Косово желае да поддържа добри отношения с всички съседски държави. Същият принцип важи и за отношенията със Сърбия, които, както може би знаете, се провеждат с посредничеството на ЕС. Споразумението от април 2013 г. между двамата премиери тогава представлява първата голяма крачка към нормализация на тези отношения. Диалогът със Сърбия, след конституирането на новите институции в Косово, продължава и през тази седмица в Брюксел е подписано още едно споразумение в областта на правосъдието.

- Гораните в Косово имат българско самосъзнание. Ще бъдат ли признати за малцинство?

- Всички етнически общности в Косово са свободни да се чувстват такива, каквито мислят, че са. Процесът на последното преброяване на населението е дал възможност на всеки да се определи какъв се чувства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай