Пушенето убива! Има ли алтернатива?

Бездимните продукти са по-малко вредни, смятат световнопризнати лекари от България и чужбина

Пушенето убива! Има ли алтернатива? | StandartNews.com
  • Всяка цигара представлява малък химичен реактор
  • Бездимните продукти са по-малко вредни, смятат световнопризнати лекари от България и чужбина

Пушенето и днес, както и през последните 2-3 десетилетия, е една от основните причини за развитие на ракови заболявания. Класацията на факторите, които ги причиняват обаче, се променя през последните 20 години. Вредният навик може да предизвика развитието на 25 болести, а колкото по-дълго време пуши човек, толкова по-голям е рискът от въпросните заболявания. В цигарения дим има около 7000 химични вещества. Катрани, въглероден окис, арсеник, кобалт, циановодород, олово, фенол и др. са само част от токсичните вещества, които се отделят при горенето на една цигара.
Иновациите като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари може да са по-малко вредна алтернатива на пушенето. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене, смятат водещи специалисти в борбата с последствията от вредния навик.
Употребата на бездимни продукти като алтернатива за пушачите, които не могат да се откажат - това е безспорна практика, която би ограничила риска от заболявания, свързани с пушенето. Оценката си онколозите и кардиолозите дават 2 месеца след като един от най-авторитетните регулатори - Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) обяви, че системата за нагряване на тютюн IQOS е подходяща за профилактика на общественото здраве и потвърди, че употребата води до намалено излагане на вредни вещества в сравнение с конвенционалните цигари.
Отказът на цигари е труден за много пушачи и няма лекар, който години наред да не е обяснявал на свои пациенти, че пушенето е в основата на редица от заболяванията им. Въпреки това - 64% от пациентите с рак на белия дроб не спират да пушат дори след като са чули диагнозата и знаят, че има риск да умрат, показва скорошно проучване.
"Трябва по всякакъв начин да се преборим с вредата от цигарите. Ежедневно като лекари, които не подкрепяме по никакъв начин тютюнопушенето, трябва да търсим алтернатива. Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат тютюнопушенето, но не могат да го направят", обяснява експертът от националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Пушене и рак

Тютюнопушенето остава твърдо първата причина за развитие на рак в последните 27 години, въпреки че класирането на факторите, които го причиняват се променя в последните 2 десетилетия. Ако не можем да променим рисковото си поведение, можем поне да се опитаме да намалим риска от това поведение.
Сред първите стъпки са спирането на цигарите и правилният избор на храненето ни. Това заяви международно признатият онколог проф. Давид Хаят по време на медийна среща на тема "Намаляване на вредата от тютюна".
"През 1990 г. високият индекс на телесна маса и диабетът са заемали 8 и 9 място, но поради епидемичното увеличаване на затлъстяването, вече са на 3 и 4 място. Но това, което за мен е по-важно, е, че преди 27 години пушенето е било причина номер 1 за смърт в света и днес, през 2017 г., нещата остават абсолютно същите".
"Иновациите, като нагреваемите тютюневи изделия и електронни цигари, може да са по-малко вредна алтернатива. Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене", заяви проф. Хаят.
Рисковото поведение на хората трябва да се промени, за да се намали и вредата, категоричен е Хаят. Спирането на пушенето обаче се оказва трудна задача за много хора. 64% от пушачите не спират цигарите, дори когато чуят диагнозата "рак на белия дроб" и знаят, че изходът може да фатален. Отказът от цигари несъмнено е най-доброто решение. Но за онези, които не могат, има алтернативи. Иновациите от последните години - електронните цигари и устройствата с нагряване без горене, намаляват вредата, посочва проф. Хаят.
"Проучване на Агенцията за обществено здраве на Англия сочи, че ако можете да преминете напълно от пушене на електронни цигари, това ще донесе съществени ползи в сравнение с продължителното пушене. Рискът, свързан с пушене на цигари е 1, но спада до 0,01 при употреба на електронни цигари и до 0,02 при употреба на IQOS, което е много значително намаление на риска."

Пушачът прави 30 опита да спре цигарите

Пушенето е грандиозен проблем на обществото, а заболеваемостта и смъртността, свързана с тютюнопушенето е огромно финансово бреме за всяка здравна система, смята медицинският директор на Центъра по онкология на Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. Най-високият процент на тютюнопушене се отчита в страните от Източна Европа и Южна Азия и най-ефективната алтернатива на превенцията на рака и свързаните с тютюна заболявания е спирането на пушенето.
Д-р Камбронеро е категоричен, че не трябва да забравяме, че всички форми на тютюн са вредни и опасни. "Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат - между 6 и 30 опита. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ."
"Някои продукти с тютюн или само с никотин не са изследвани достатъчно, за да се твърди, че се напълно безопасни. На този етап е доказано намалено излагане на по-малък брой токсични и канцерогенни вещества при продукти като електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн без горене, като IQOS и Glo".

Продуктите без горене спират над 90% от токсините

Горенето на тютюна е основната причина за отделянето на токсични вещества, една цигара представлява малък химичен реактор, разясни председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.
Никотинът е причината хората да изпитват удоволствие, действа на ключови структури в централната нервна система, които имат отношение към т.нар. система на възнаграждаването и реално това изгражда зависимостта към тютюн, изтъква Момеков.
"Основен подход за намаляване на вредата е да доставяме никотин чрез нагряване на тютюна без да има горене. Така избягваме гигантските температури, които нарастват с всяко дърпане на цигарата, тъй като през едно огънче прекарваме кислород от атмосферния въздух. Системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса. И при всяко дръпване, вкарваме студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл. Това е несъпоставимо с горенето."

Пасивното пушене повишава риска от аборт

Навлизането на устройствата за нагряване на тютюн и намаленото излагане на токсични вещества в аерозола им може да промени картината с развитието на атеросклероза, каза водещият кардиолог д-р Рада Прокопова.
Според нея преминаването към устройствата с нагряване на тютюн веднага оказва влияние в подобрението на картината при ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест). Иначе при сърдечно-съдовите заболявания тепърва ще има да се работи, за да се намали вредността от никотина, допълва специалистът от болница "Света Анна".
Пряко свързани с тютюнопушенето са над 25 болести, тясна е връзката на вредния навик и с увреждането на кръвоносните съдове. "Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, той е коригируем рисков фактор, защото зависи от нас", казва д-р Прокопова.
И нагреваемите изделия, и електронни цигари осигуряват никотин в нужното количество, за да се задоволи пристрастяването. Тъй като съдържат никотин, водят до пристрастяване и увреждане на съдовете, предупреждава кардиологът.
"Имаме достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества в тези изделия поне способстваме да намалим част от тези вредности, които въздействат на сърдечно-съдовата система, ако пушим.", посочва д-р Прокопова.
Кардиологът припомня, че освен активни пушачи, важна е и групата на пасивните - тези, които поглъщат цигарения дим, докато се пуши в близост.
"Толерантността може да се превърне в лош навик. Трябва ли да сме толерантни към хората, които пушат? Димът от края на цигарата, който се поглъща при пасивното пушене, съдържа 3 пъти повече въглероден оксид и от 15 до 300 пъти повече амоняк.
Хората, които пушат буквално подлагат околните на терор. Пасивното пушене е с почти същия риск като активното. То е свързано и с по-чести аборти при бременни жени.
При използването на нагреваемите изделия на закрито се намалява драстично концентрацията на вредните частици във въздуха в сравнение с пушенето на цигари, но не са премахнати напълно. Това е от полза от хората, които са изложени на аерозол вместо на цигарен дим. Ние всички като общество сме отговорни едни за друг. Само един човек, който е решил да живее в самоизолация в пустинята може да си позволи да нехае за здравето на всички околни, включително и на собствените си деца."
Най-голямата полза от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно, допълва специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай