Първа помощ за скъпия ток. Тя е за 256 000 фирми

256 хиляди малки и средни фирми ще получават 3 месеца от 15 до 30 лв. за мегаватчас

Първа помощ за скъпия ток. Тя е за 256 000 фирми | StandartNews.com

Първа помощ за скъпия ток. 256 хиляди малки и средни фирми ще получават в продължение на 3 месеца помощи в размер от 15 до 30 лв. за мегаватчас. Това съобщиха на брифинг енергийният министър Андрей Живков и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Помощта влиза в сила от 1 ноември. Тя е за фирмите, които не са си избрали търговец на ток. Те са около 41% от всички компании в страната и по закон трябва да купуват тока от доставчик от последна инстанция. Цените на тези доставчици обаче са с около 50-100 лв. по-високи от борсовите.

Днес цената на тока на борсата е 361 лв. за мегаватчас. Това означава, че от доставчик от последна инстанция цената тръгва от 411 лв. нагоре.

На практика отпускане на помощи няма да има. Сумата 15-30 лв. ще се постигне с промяна в методиката, по която се определя цената на доставчиците от последна инстанция. Поправките ще бъдат пуснати още утре за обществено обсъждане.

На фона на растящите цени на тока помощна и трите месеца, в които ще важи, е символична. Министър Живков обаче обясни, че държавата няма възможност за повече.

КЕВР ще предприеме всички възможни мерки, за да не допусне прекалено голямо увеличение на цените на парното и тока у нас, каза шефът на Комисията Иван Иванов. Днес обаче стана ясно, че ако цените на газа останат на рекордните си нива, токът и парното ще поскъпнат от януари с 20-30%.

"Ако вчера някой ми беше казал, че днес в Германия цената на електроенергията ще бъде 302 евро, щях да му кажа, че той не е добре. Но ето, че е така. Ако преди 10 дни, когато цената на природния газ доближаваше 1000 долара и ми беше казал, че след 10 дни ще бъзе 1600 долара, също нямаше да повярвам. Движението на цените е толкова лабилно, че в момента човек, който иска да бъде с авторитетна позиция, не трябва да дава числени стойности и прогнози", каза Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай