Протестиращите искат депутати от редиците си

9 водачи ще контролират служебното правителство

Протестиращите искат депутати от редиците си | StandartNews.com

София.   Истински народни представители от средите на гражданите, а не избрани чрез партийни листи политици, да влизат в парламента. Това е основното искане на представителите на протестиращите, за което ще настояват до последно на срещата при президента Росен Плевнелиев, който събира т. нар. Обществен съвет в петък.

"Предлагаме градовете да си издигнат кандидати, които да не присъстват в партийните листи, а да са от граждански квоти на ниво независими кандидати", обясни за "Стандарт" един от организаторите на протестиращите Янко Петров. Депутатите от гражданската квота не трябва да са партийно обвързани и трябва административно да им бъде забранено да се местят в партийна парламентарна група. "Ще поискаме равни квоти за всички градове. Как ще се разпределят, не е ясно, но ще отстояваме исканията си", допълни той.

Протестиращите са убедени, че президентът Росен Плевнелиев ще им съдейства парламентът да гласува промени в Изборния кодекс, преди да се разпусне. "Промяната в изборния закон е наложителна, за да се получат честни и демократични избори", категоричен е Петров. В четвъртък той е получил SMS от Президентството, че го канят сред членовете на Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. "Все пак президентът наруши конституцията, защото обяви дата за изборите, преди да е връчил мандат на третата политическа партия. Искам да подчертая, че ние не искаме да връчва мандат на ДПС, но трябваше да изчака, преди да насрочи дата", коментира Петров. В Обществения съвет заедно с Петров са съорганизаторите на протестите в столицата Дончо Дудев и Ангел Славчев, както и още шестима от водачите на недоволните в страната, сред които Люси Манова от Благоевград и Иван Петров от Варна. В съвета влизат още председатели на работодателски и съсловни организации, шефовете на КНСБ и КТ "Подкрепа", председателят на Българския лекарски съюз, представители на пенсионерски и студентски съюзи, на пациентски организации.

Предвидено е този, който бъде избран за председател на съвета, да бъде вицепремиер в бъдещото служебно правителство. Общественият съвет ще се събира веднъж седмично и ще контролира дали служебното правителство изпълнява набелязаните мерки. Чрез социалните мрежи пък ще се обсъждат действията на участниците в съвета и ще се преценява дали всеки негов член работи в полза на обществото или за лична изгода. Преди изобщо да приемат участие в този съвет обаче, представителите на протестиращите ще попитат Плевнелиев какво ще направи по исканията им. Ако той не пожелае да ги изпълни или се опита да шикалкави по някакъв начин, представителите на недоволните имат договорка да станат и да си тръгнат. Националният протест в цялата страна продължава в неделя, независимо какво ще се приеме при президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай