Събота,

Протестиращи на хонорар

От: Failed to load user -
Протестиращи на хонорар
A
A
A

София. Платени агитки гастролират по партийните протести. На демонстрантите се дават хонорари, за да подкрепят определена политическа сила. Това става ясно от разказа на  18-годишен младеж пред бТВ. В репортаж в четвъртък вечерта и БНТ показа свой "внедрен" репортер, който е поканен по телефона и срещу заплащане от 15 лева участва в група за протест на Атака.

Пред бТВ Георги Флоров разказа, че хората като него са много и се познават. Всички са платена публика във фирми, които набират статисти за телевизионни предавания.

За участие в протести ги ангажирали само за по два-три часа на ден, а парите се дават на ръка. Последната му оферта е дошла във вторник от партията на Волен Сидеров.

„Една приятелка ме попита във Фейсбук дали искам да протестирам за 15 лева. Аз веднага попитах за кой, кога и къде, защото съм ходил и друг път на платени протести. Тя ми отговори - за Атака, 15 лева плюс ядене. Парите се раздават след 22,00 часа вечерта," разказа Георги.

По думите му, организацията става с посредници и не може да се стигне до поръчителя. „Тя ми каза на мен, на нея й е казал някой друг," допълни младежът. „Ако имаш някакви приятели, да дойдеш с тях на протест за Атака. За 2-3 часа, 15 лева, няколко дена. Осигуряваме храна и така," казва организаторът в телефонната слушалка.

Офертата важи за няколко дни, а сборният пункт е пред храма „Александър Невски". „Вече четири дни е имало платени протести на Атака. Ако харесат някого, го водят и на други протести и им предлагат да минат на по-високо ниво – да намерят определен брой хора за протест.

Освен 15-те лева, на протестиращите в подкрепа на Волен Сидеров се обещава и храна, твърди Георги. Обикновено става дума за парче пица или сандвич. Казва, че е натрупал опит като платена партийна агитка - участвал е във февруарските демонстрации, заради които правителството на ГЕБР подаде оставка, и неведнъж е излизал на улицата за пари.

„За свалянето на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов пак имаше платени протести. От Атака раздаваха по 5 лева на младежи, на възрастни жени – всичко, което може да ходи и е на крака. На 19 февруари, за обесването на Васил Левски, бях в групата на Атака, която идваше към паметника. Те бяха платени и аз бях там. Всичко им е платено, това трябва да се знае," каза Георги Флоров. Той обаче посочва, че плащат и други партии. „И БСП, аз дори съм привърженик на ГЕРБ, но и те са имали платени протести. Когато Борисов подаде оставка, протестът в негова подкрепа беше платен," каза бившият платен протестиращ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички