Петък,

Протест на гневни работници от Димитровград се мести в София

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
839
Протест на гневни работници от Димитровград се мести в София
A
A
A

Вторият протест в рамките на седмица на работещите в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще се проведе в София, съобщава бТВ.

Причината за недоволството е спряното производство на централата заради завишени стойности на серен диоксид. Принудителната мярка беше наложена от РИОСВ-Хасково на 21 април.

Според РИОСВ ТЕЦ „Марица 3“ не е изпълнявал комплексното си разрешително и издадените предписания. Работещите в теца не са съгласни с тези констатации и настояват централата веднага да бъде пусната.

Този път енергетиците ще изразят недоволството си в София пред Министерството на околната среда и водите.

„Категорично не приемаме това да бъдем сочени за замърсител. Въпреки това приехме да извършим основен ремонт, да вложим доста средства в централата, но начина, по който тя е спряна не ни позволява. Запечатани са работните помещения и горивната инсталация. Исканията ни са централата да бъде незабавно отворена, за да могат да бъдат извършени ремонтните дейности, ще бъдем подкрепени и от колеги от други електроцентрали в България“, заяви главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев.

От екоминистерството са категорични. „ТЕЦ „Марица 3“ може да поднови работа, стига собственикът да инвестира и да се извърши подмяната на съответните части и инсталации“, заяви заместник-министър Тома Белев.

„Трябва да знаем, че тази голяма горивна инсталация има комплексно разрешително. В нея са описани всички условия, при които тя съществува, собственикът го е декларирал, затова е получил и разрешение да съществува. През годините са се натрупали множество нарушения за неизпълнение на тези обещания, които е дал самият собственик, включително със сериозни проблеми с надвишаване на серния диоксид в региона, за което, за съжаление, очакваме да наказание е в рамките на съдебна процедура пред Европейския съд“, каза Белев.

По думите му големият проблем не е глобата, която ще ни бъде наложена, а щетите за здравето на хората.

На контрааргумента, изтъкнат от енергетиците от „Марица 3“, че след спирането на работа в ТЕЦ-а, замърсяването продължава, Белев отговори: „В региона има пет горивни инсталации и те замърсяват в своята степен. Естествено, най-близката, направени са анализи, замърсява най-много в района на Димитровград. Въпросът е за неизпълнение на множество ангажименти, които са свързани с подмяна на инсталации, с неизпускане на газове от определени комините и така нататък, които са нарушавани множество пъти през годината“.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички