Протест на гневни работници от Димитровград се мести в София

Енергетиците ще изразят недоволството си пред Министерството на околната среда и водите

Протест на гневни работници от Димитровград се мести в София | StandartNews.com

Вторият протест в рамките на седмица на работещите в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще се проведе в София, съобщава бТВ.

Причината за недоволството е спряното производство на централата заради завишени стойности на серен диоксид. Принудителната мярка беше наложена от РИОСВ-Хасково на 21 април.

Според РИОСВ ТЕЦ „Марица 3“ не е изпълнявал комплексното си разрешително и издадените предписания. Работещите в теца не са съгласни с тези констатации и настояват централата веднага да бъде пусната.

Този път енергетиците ще изразят недоволството си в София пред Министерството на околната среда и водите.

„Категорично не приемаме това да бъдем сочени за замърсител. Въпреки това приехме да извършим основен ремонт, да вложим доста средства в централата, но начина, по който тя е спряна не ни позволява. Запечатани са работните помещения и горивната инсталация. Исканията ни са централата да бъде незабавно отворена, за да могат да бъдат извършени ремонтните дейности, ще бъдем подкрепени и от колеги от други електроцентрали в България“, заяви главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев.

От екоминистерството са категорични. „ТЕЦ „Марица 3“ може да поднови работа, стига собственикът да инвестира и да се извърши подмяната на съответните части и инсталации“, заяви заместник-министър Тома Белев.

„Трябва да знаем, че тази голяма горивна инсталация има комплексно разрешително. В нея са описани всички условия, при които тя съществува, собственикът го е декларирал, затова е получил и разрешение да съществува. През годините са се натрупали множество нарушения за неизпълнение на тези обещания, които е дал самият собственик, включително със сериозни проблеми с надвишаване на серния диоксид в региона, за което, за съжаление, очакваме да наказание е в рамките на съдебна процедура пред Европейския съд“, каза Белев.

По думите му големият проблем не е глобата, която ще ни бъде наложена, а щетите за здравето на хората.

На контрааргумента, изтъкнат от енергетиците от „Марица 3“, че след спирането на работа в ТЕЦ-а, замърсяването продължава, Белев отговори: „В региона има пет горивни инсталации и те замърсяват в своята степен. Естествено, най-близката, направени са анализи, замърсява най-много в района на Димитровград. Въпросът е за неизпълнение на множество ангажименти, които са свързани с подмяна на инсталации, с неизпускане на газове от определени комините и така нататък, които са нарушавани множество пъти през годината“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай