Промяна с винетките. Една несправедливост се поправя

Решението засяга всеки шофьор

Промяна с винетките. Една несправедливост се поправя | StandartNews.com

Предстои важна промяна с винетките, засягаща всеки шофьор. Гражданите ще могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при въвеждане на данните за автомобила.

"Има обществено обсъждане, което тече в момента, ще приключи някъде около края на месеца. За самата винетка има предложение за промяна, когато има грешка при закупуването на винетките и записването на регистрационния номер, да има възможност за промяна до два символа, включително и да може да се промени и категорията на превозното средство, ако е допусната такава грешка, предвидено е да се прави еднократно", коментира пред БНР народният представител от ДПС Халил Летифов, зам.-председател на Движението и зам.-председател на Парламентарната Комисия по транспорт.

От началото на годината до средата на март в Националното тол управление към Агенцията "Пътна инфраструктура“ са постъпили близо 1400 заявления за корекция на сгрешена електронна винетка.

От подадените заявления най-много са случаите на сгрешени символи от регистрационния номер - около 600. На следващо място - около 427 са случаите на сгрешена категория на пътното превозно средство вместо за лек автомобил до 3,5 тона. Грешно е въведена категорията за ремарке на лек автомобил.

В 90 от случаите е сгрешена държавата на регистрацията на пътното превозно средство. На близо 300 заявления е отказана корекция, тъй като сгрешената винетка е издадена на съществуващ регистрационен номер пътно превозно средство с идентични първоначално декларираните данни за държавна регистрация и номер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай