Прокуратурата и ДАНС следят за изборни престъпления

За първи път от повече от 10 години МВР няма да е част от звено

Прокуратурата и ДАНС следят за изборни престъпления | StandartNews.com

Национално междуведомствено звено ще координира работата на дежурните прокурори и служители на ДАНС по сигнали за престъпления срещу политическите права на гражданите, предаде БНР.

То беше създадено  в началото на месеца със заповед на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност" Пламен Тончев.

За първи път от повече от 10 години МВР няма да е част от това звено. След многократни покани към ресорния служебен министър Бойко Рашков, от ведомството казаха, че и извън този между институционален механизъм ще изпълнят законовите си задължения.

За това, чрез говорителя на главния прокурор Сийка Милева, от държавното обвинение призоваха:

„Граждани и организации да подават сигнали и жалби до съответните прокуратури“.

Сигналите за нарушения и престъпления, свързани с изборния процес, могат да се подават по електронен път или на място при дежурните прокурори. Адресите са публикувани на страницата на прокуратурата.

Прокуратурата ще работи и по сигнали и на МВР и ДАНС. Според практиката досега по тези сигнали се възлага проверка на полицейските органи, от която зависи дали те ще прераснат досъдебни производства.

Рекорден брой полицейски акции по сигнали за купуване на гласове предшестваха днешните предсрочни избори за 46 -то Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай