Прокопиев и завладяната медийна свобода

Доклад на "Амнести интернешънъл" разкри истината

Прокопиев и завладяната медийна свобода | StandartNews.com

 

Истината има неприятната особеност, че колкото и да я изопачаваш, тя винаги излиза на наяве. И то, когато най-малко я очакваш. Иво Прокопиев го разбра по болезнения начин. Докато приемаше овации от цялото правителство, дошло на крака на икономическия му форум и пресмяташе ползите от включването на завода за батерии в Плана за развитие, доклад на "Амнести Интернешънъл" попари радостта му.

Излизането на оценката за свободата на словото за всяка една страна по света не е изненада - появява се всяка година по едно и също време. Сюрприз за Прокопиев обаче бе съдържанието й. В нея се казва, че „медийната свобода в България продължава да се влошава, като журналисти и независими издания, разследващи престъпления и корупция, са подложени на заплахи и клеветнически кампании от публични лица“.  

За ужас на Прокопиев, дежурният виновник през годините - Делян Пеевски, вече няма как да бъде набеден. Преди повече от година той продаде всичките си медии - 5 на брой плюс 50 процента от шеста. Затова и днес със страшна сила за умните и красивите виси въпросът кой потъпква медийната свобода в България?

Според авторитетното брюкселско издание "Ню Юръп" това е "сляпото петно на българския медиен пазар" Иво Прокопиев. Изданието твърди, че той контролира 25 медии у нас - 5 пъти повече отколкото Пеевски някога е притежавал. При това с името и фирмите си, за разлика от Прокопиев.

Днес гигантската медийна машина на олигарха мълчи, защото оценката на "Амнести Интернешънъл" е финалният шамар от разкритията, които европейските медии направиха за Прокопиев в последния месец.

Той е "знаков олигарх на прехода….създаден по съветски модел… притежаващ над 25 издания и използващ медийното си влияние, за да скрие част от предполагаемите си злоупотреби", написа френското Economie Matin.

Пропокиев е "типичен пример за олигарх, упражняващ влиянието си, за да развали репутацията на опонентите и да манипулира общественото мнение", твърди в анализ френското Entreprendre.

"Олицетворение е на безнаказаното придобиване на обществени блага", разкри Еврообсерватория за престъпления. Ако някое от българските издания беше написало тези оценки за Прокопиев, веднага щеше да бъде дамгосано с печата: медия на Пеевски. Но е безспорен факт, че става дума за публикации в страни, които са в челните позиции в класацията на "Амнести Интернешънъл" за свобода на словото.

Техните разкрития обясняват и защо през годините Делян Пеевски, чиито издания не спираха да правят разкрития за бизнеса на Прокопиев, беше хулен, атакуван и обявяван за най-голямото зло на България.

Днес Пеевски няма медии. Но продължава да прави разкрития за Прокопиев, както обеща още при влизането си в парламента. ДПС извади на бял свят колосалните му печалби от ВЕИ, които всички българи плащат чрез сметките си за ток. Не му спести истината нито за "златните паспорти", нито за завода за батерии.   

Любопитна подробност е, че централно място в доклада заема и един от най-тачените в изданията на Прокопиев министри - Бойко Рашков. Оценката на "Амнести Интернешънъл", че това е единственият вътрешен министър на страна от ЕС, който нарушава права и свободи, пък е поредното доказателство, че лавината въпроси на ДПС за 20-те хиляди случаи за полицейски тормоз по време на изборите миналата година, има своето основание.

Докладът на "Амнести Интернешънъл" даде поредната оценка, че медийната свобода в България е завладяна. И отговори на въпроса кой.

Сега остава само едно питане - докога.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай