Проф. Рачев каза кога пада първият сняг

Климатологът очаква октомври да е сух

Проф. Рачев каза кога пада първият сняг | StandartNews.com

Предстои ни една доста влажна седмица, особено втората половина. Топлите дни ще останат в миналото. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

От сряда средиземнорски циклон, в съчетание с високо атмосферно налягане, ще обуславя времето на Балканския полуостров. Засега се очертават значителни валежи, със сериозен стопански ефект, заяви той.

По думите му в четвъртък и особено в петък в почти цяла България ще вали.

Обемът на валежите ще достигне 20-30, а не места и до 40 литра на квадратен метър. Ще застудее. Този период на дъждовно и студено време ще продължи от четвъртък до понеделник в Западна България и малко по-малко в Източна България, посочи проф. Рачев.

Очертава се една хубава и сравнително суха и топла есен, без слани. Минималните температури ще останат положителни. Златна и хубава есен ни предстои, отбеляза проф. Георги Рачев.

Климатологът коментира, че се очаква октомври месец да е сух. В повечето равнинни части валежите ще бъдат между 40 и 60 литра на квадратен метър. Големите метеорологични центрове са единодушни в прогнозата си за нормален и малко по-хладен от нормалното октомври, с по-малко валежи, каза той.

Към края на месеца има възможност и за първите снеговалежи, които обикновено са от ден до пладне – късно вечерта малко сняг, на сутринта – няма никого. Идва времето на средиземноморските циклони, които винаги носят валежи, заяви още проф. Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай