Проф. Аргирова с плашещи данни за Омикрон - колко по-заразен е

Афринаксият вариант се разпространява три пъти по-бързо от Делта

Проф. Аргирова с плашещи данни за Омикрон - колко по-заразен е | StandartNews.com

Омикрон вариантът се разпространява три пъти по-бързо, отколкото, да кажем, Делта варианта. Колегите от Южна Африка вече са направили графика, която много ясно го показва. Това означава, че вирусът ще може да заразява много повече хора за кратко време, което ще доведе до бързото му разпространение.

Това съобщи председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. д-р Радка Аргирова, цитирана от Министерството на здравеопазването. Засега не може да се каже, че Омикрон е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване. "Колежката, която наблюдава в Южна Африка пандемията, съобщава, че всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница. Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос", коментира проф. Аргирова.

По думите ѝ Националният център по заразни и паразитни болести докладва, че Омикрон все още не е засечен в България. "Иначе, това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други - 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от Делта и Алфа вариантите и не са нови за нас. Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват", посочи проф. Аргирова.

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай