Продължавайте да ни показвате, че БГ Чудесата са тук и се сбъдват

Мария Габриел, еврокомисар за иновациите и младежта и зам.-председател на Европейската народна партия

Продължавайте да ни показвате, че БГ Чудесата са тук и се сбъдват | StandartNews.com

Мария Габриел, еврокомисар за иновациите и младежта и зам.-председател на Европейската народна партия

За мен е чест и привилегия да Ви поздравя за провеждането на 9-ото издание на годишните награди на в. "Стандарт"- „Чудесата на България“ 2019 г. Благодаря на екипа на "Стандарт" за отдадеността, с която създадоха инициативата, и усилията, които полагат да я поддържат жива.


Природните дадености на България в списъка са толкова близки и въздействащи, че всяка една от тях изглежда като вдъхновение за любимото на българите стихотворение „Отечество любезно“ на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Тези дадености са символ на това, че с вярата и образованието човек променя света към по-добро, отваря нова перспектива за себе си, но и за следващите поколения. Храмовете и училищата, за които ни напомня конкурса „Чудесата на България“, са домове на духа. А хората, които ги строят и възстановяват, остават чрез тях да живеят във времето.
С тази инициатива, Вие от вестник "Стандарт" изпращате послание и за водещата роля на медиите за опазването на културното ни наследство. Поздравявам Ви за това, че сте активни участници в общата ни мисия да съхраним националната ни памет и обогатени с нея, да изграждаме нашето днес и утре - всеки в своята област, но и заедно като българи и като европейци. Благодаря и на фондация Europa Nostra, която също дава безценен принос в опазването на културното ни наследство и в насърчаването на тези, които всеотдайно го опазват. Това са архитекти, занаятчии, доброволци, училища, медии. За да подкрепим техните усилия, Европейската комисия и в новия мандат поставяме силен акцент върху подкрепата на културата. Програма „Творческа Европа“ с подпрограма МЕДИА и новата Европейска програма за култура са само част от тази подкрепа, на която могат да разчитат европейските творци.
Културата е най-важният фактор в създаването на чувството за общност. Културното наследство на страната ни е решаващо за европейската идентичност и обогатяващо за целия ЕС. И това е така, защото културата на Европа е нашето ДНК, нашата сила и вдъхновение.
Европейската година на културното наследство – 2018 ни показа колко е важно, че в нашето многообразие имаме обща култура, която е основа на общите ни ценности и на желанието ни да поставим в центъра човека. Именно чрез опазване на нашето наследство, подкрепата за творчеството и насърчаването на технологичните иновации и в творческите области ще допринесем за изграждането на едни европейски общества, които са по-обединени и по-умиротворени. И годишните награди „Чудесата на България“ на "Стандарт" имат изключителна роля в този процес.
От все сърце пожелавам успех и нови висоти на
"Стандарт" и на победителите. Продължавайте да ни показвате, че Чудесата на България са тук и се сбъдват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай