Сряда,

Призив във Фейсбук изкара хиляди на протест срещу войната

От: Иван Ангелов, сн. Фейсбук -
3879
Призив във Фейсбук изкара хиляди на протест срещу войната
A
A
A

Шествия и протести под мотото "България - зона на мира" и срещу намесването на страната ни във войната в Украйна, се проведоха днес в София и още няколко големи града на страната.

Шествия едновременно се състояха в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото "България не дава синовете си".

"България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!", казват те във възванието си в социалната мрежа Фейсбук.

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България", НСС "Св. Георги Победоносец", Обединение 29 - политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български знамена, а някои и Самарското знаме.

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта.

На протестните плакати можеше да се видят призиви "Без български момчета в кланицата!", "Отново Източен фронт!!! - ще минат и без нас".

Шествието във Варна бе охранявано от полиция, униформени и полицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите твърдят по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com