Приключи кампанията "Безопасно лято 2023". Установиха се нарушения

Инспектори установиха нарушения

Приключи кампанията "Безопасно лято 2023". Установиха се нарушения | StandartNews.com

Завърши кампанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) под мотото "Безопасно лято 2023". Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГДНП) при ДАМТН извършиха проверки на плавателни средства за обучение по плуване – пояси за ръце и жилетки за плуване в 242 търговски обекта в цялата страна, съобщиха от Агенцията. 

Проверени са общо 546 броя плавателни средства за обучение по плуване - пояси за ръце и жилетки, а тези съответстващи на изискванията са били общо 337 броя. С констатирани несъответствия са 209 броя, в това число: 25 броя са без маркировка за съответствие; 86 броя не се придружават от инструкции за употреба и информация за безопасност на български език; 44 броя са без обявена информация за наименование и адрес на производител; 38 броя са без обявена информация за наименование и адрес на вносител; 96 броя не се придружават от декларация за съответствие, или от обявен интернет адрес, на който такава може да се намери; при 143 броя декларацията за съответствие е без превод на български език. 

При 88 броя са установени продукти с видими несъответствия, а именно: без трайно нанесена маркировка за идентификация върху тях, която да съдържа информация и предупредителни текстове относно правилната им и безопасна употреба, без превод на български език, както и липса на информация относно срок на употреба.

За установените нарушения по действащото законодателство към икономическите оператори се предприемат административно-наказателни действия. За продуктите без нанесена маркировка за съответствие и тези с видими несъответствия са издадени заповеди за спиране на разпространението им.

По време на кампанията "Безопасно лято 2022" бяха проверени 380 броя пояси за ръце, предлагани в търговски обекти в цялата страна. От тях за 161 броя бе установено, че отговарят на изискванията. За 219 броя са открити несъответствия, като най-много - при 180, бе установено, че декларацията за съответствие е без превод на български език, 109 броя не се придружаваха от декларация за съответствие или от обявен интернет адрес, на който тя може да се намери, а при 41 броя бе установено, че не се придружават от инструкции за употреба и информация за безопасност на български език.

Във връзка с направените констатации ГДНП към ДАМТН ще продължи да осъществява проверки в рамките на своите правомощия, за да се ограничи предлагането на пазара на продукти, които не съответстват на изискванията, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай