Президентът с послания и за следващото правителство

Президентът с послания и за следващото правителство | StandartNews.com

Даниел Смилов, политолог, пред агенция "Фокус"

- Имаше ли изненади за вас в представянето на състава на служебния кабинет?
- Не, нямаше големи изненади. Повечето от имената като че ли бяха се завъртели и преди това. Ясни са посланията, които президентът искаше да отправи с този състав. Първо с избора на проф. Близнашки като министър-председател. Разбира се, този избор се дължи на безспорния авторитет на професора като конституционалист, но също така и на неговото дейно участие като граждански активист на практика през цялата тази изминала година в протестите и след това в събирането на подписи за референдум. На второ място бих отбелязал и подбора на вицепремиери, които също подчертават акцентите, които иска да постави президентът. Разбира се, той маркира политики, които би трябвало да се изпълняват не само от това служебно правителство, а по-скоро отправя послания и за следващото правителство какво той смята за важно, и, разбира се, сектори като правосъдие и вътрешен ред, социалната политика, инфраструктурата и териториалното развитие, модернизацията на страната като цяло са от ключова важност. Разбира се, също така и отношенията с Европейския съюз, усвояването на еврофондовете. Това са приоритети, които би трябвало да важат не само за това служебно правителство, но и от последващите те също да продължат успешни политики в тези области.
Може би една изненада е отпадането на специален министър за провеждането на избори - идея, която се въртеше предварително и не се реализира.
- Анализатори посочиха, че едно от посланията с такъв състав на служебното правителство е, че политическите амбиции на лагера, олицетворен от президента, растат. Че е по-политически съставът, отколкото експертен за разлика от предишния служебен кабинет?
- Не бих го определил по този начин, но мисля, че подборът на имената в този служебен кабинет трябва да бъде четен като на хора, които имат някакви политически амбиции отвъд служебното правителство. Да - президентът иска да покаже, че тези приоритети, които той залага, трябва да бъдат приоритети за страната в по-дългосрочен план. Но не мисля, че той иска да прати послание, че точно тези хора в този състав ще правят някакъв политически проект или нещо такова.
- Предвид ограничените правомощия на това служебно правителство какви трябва да са обществените очаквания към него?
- Основното обществено очакване трябва да бъде свързано със стабилизацията на ситуацията в страната. Имаме някои сектори, които се намират в кризисна ситуация - енергетика, здравеопазване, там има нужда от мерки. Също така, разбира се, специално внимание заслужава и ситуацията в банковата система. Така че първото очакване трябва да е стабилност, стабилен преход към ново редовно правителство. А второто очакване, разбира се, е провеждането на честни избори. Мисля, че и предходният служебен кабинет се справи с тази задача.
Аз не очаквам проблеми в организацията на изборите. Винаги може да има недобросъвестни хора, които да се опитат да организират нещо, да речем, казус "Костинброд", но в рутинната, нормалната организация на изборите аз не очаквам някакви проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай