Ген. Румен Ралчев: Пустеещо място стана градинка на Светия граал

В нея деца със специални потребности ще садят цветя, казва ген. Румен Ралчев, Велик Приор на тамплиерите в България

Ген. Румен Ралчев: Пустеещо място стана градинка на Светия граал | StandartNews.com

В нея деца със специални потребности ще садят цветя, казва ген. Румен Ралчев, Велик Приор на тамплиерите в България в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Филип Буков е тазгодишният носител на наградата "Андрей Баташов" за млад актьор с християнски добродетелиее

  • За 13 години станахме най-големият Приорат в Европа
  • Правим пленер за художници в Родопите
  • Ако има нови избори, очакваме стабилност и спокойствие

 

- Ген. Ралчев, на 18 август се навършиха 13 години от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим (OSMTH - Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani).  Кои са най-големите постижения на българския Орден за тези години?

- Най-голямата ни гордост е, че за това време Велик Приорат България се доказа в OSMTH като най-дейната и най-инициативната част от световния орден. Днес ние сме най-големият Велик Приорат в Европа и вторият по големина в света. Наши рицари и дами участват във всички комисии и структури на OSMTH, който е асоцииран член на ООН.Помагаме на хиляди българи със социалните си и благотворителни програми. Имаме мащабни инициативи за даровити деца. Като християнски орден подпомагане развитието на православието в България.

- На 21 август 2021 г. се състоя и ХХХ юбилеен конвент на българските тамплиери. На него бяхте отново въведен в длъжност Велик приор. Какви нови цели си поставяне?

- Това е огромна чест за мен. И не по-малка отговорност. В центъра на усилията ми е развитието на Велик Приорат България. Но смятам, че има много рицари и дами, които са от повече от 10 години в Ордена и има какво да му дадат със своята дейност. Тяхното стимулиране да бъдат активни ще е един от основните ми приоритети.

- Какви решения взе преди Конвента Великият съвет на българския Орден?

- Най-важните решения бяха свързани с продължаването на нашите научни конференции, духовни събори и нашите международни инициативи. Предвид пандемията обаче голяма част от тях са предвидени онлайн. Самият конвент премина при изключителна тържественост на ритуала. Бяха утвърдени с аколада 18 нови рицари и дами, създадохме две нови командерии - в Казанлък и Хасково. Освен това извършихме някои кадрови промени в ръководството.

- Кои чуждестранни гости присъстваха на Конвента и какъв знак  за Ордена е това?

- За нас бе особена чест присъствието на делегации от Украйна, Русия, Сърбия, Македония и Австрия. Получихме и поздравителни писма от Германия, Франция, Англия и САЩ.

- Част от тържествата бе откриването на скулптора на Светия граал в специално оформената нова градинка в Тамплиерския комплекс Клуб 2008 в Студентски град. Какъв символ е тя?

- Инициативата е свързана с 900-годишнината от основаването на ордена, която отбелязахме през 2018 г., но честванията продължават и до днес. Изящната скулптора е дело на  Милан Андреев - именит български творец и рицар от Ордена. Той дари творбата си на Велик Приорат България. На едно пустеещо място създадохме нова градинка, която погледната от дрон представлява тамплиерски кръст. В центъра е Светият граал. Той бе осветен от духовници по всички канони на Българската православна църква.Градинката е обърната към децата със специални образователни потребности. В четирите рамена на кръста има четири островчета. В тях децата ще имат възможност да садят цветя. Нарекохме го творческа занималня. Ще провеждаме редица инициатива, които да помогнат за тяхното развитие.

- По време на Конвента връчихте и годишната актьорската  награда  "Андрей  Баташов". Кой е лауреатът за  2021  година?

- Връчваме наградата на името на нашия незабравим церемониал майстор /Емеритус/ Андрей Баташов за четвърти път. С нея отличаваме не само творческия талант на млад актьор, но и неговите християнски добродетели. Комисията за присъждане на приза бе председателствана от големия актьор Васил Банов. В нея участваха още д-р Геновева  Димитрова  -  киновед  и  Антония  Ковачева - киновед, директор на "Българска национална филмотека". Те единодушно присъдиха наградата на  талантливия Филип Буков. Вярваме, че той ще бъде истински посланик на християнските добродетели сред младите хора в България.

- От години Велик Приорат България подпомага талантливи деца с конкурса за рисунка "Рицарят в мен", който вече стана и международен. Успяхте ли тази година да проведете поредното издание въпреки пандемията?

- Да, и съм щастлив от това. Най-трудно беше миналата година - в разгара на пандемията, когато нямаше възможност за лични контакти и всичко бе онлайн. Но и тогава, и сега  в конкурса се включиха 4 държави - Русия, Украйна , Австрия и Македония.

- Колко деца обхвана инициативата?

- За съжаление онези големи групи участници отпреди пандемията сега са трудно постижими. Но въпреки това около 2000 деца се включиха. За победителите наградата е пълна ученическа стипендия - двойно по-голяма от тази, която осигурява държавата.

- Какви инициативи предстоят до края на годината?

- На първо място в началото на есента отново ще направим пленер за художници в Родопите. Събираме известни творци, които рисуват на една и съща тема. След това правим изложба в Галерия 900. Миналата година резултатите бяха впечатляващи. Сега ще дадем възможност на други известни български творци отново да покажат майсторството си.След това предстои есенният Конвент на Ордена. А през декември - традиционният Коледен благотворителен бал, на който награждаваме Рицаря на годината. Средствата от благотворителния търг отиват за фонда за стипендии на талантливите деца.

- Най-вероятно на България й предстоят нови, трети парламентарни избори. Като неправителствена организация какви очаквания има Велик приорат България?

- Като неправителствена организация Орденът ни няма право и не се занимава с политика. Но рицарите и дамите са активни граждани с позиция. Всички ние очакваме стабилност и спокойствие. Пред страната има много предизвикателства, свързани с разпространението на коронавируса и мерките в помощ на хората и бизнеса. А също и с геополитическите промени и опасността от мигрантска вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай