Събота,

Превозвачите отлагат протеста, правителството обеща помощ

От: Агенция Стандарт -
Превозвачите отлагат протеста, правителството обеща помощ
A
A
A

Служебното правителство ще разработи целева мярка за подпомагане на транспорта, а в замяна на това браншът обяви, че отлага насрочения за вторник национален протест. Това стана ясно след среща между министъра на социалната политика Гълъб Донев с ръководители на браншови организации на автобусните, товарните и таксиметровите превозвачи. В нея участва и министърът на транспорта Христо Алексиев.

Новият механизъм за подпомагане на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици. В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли.

При подготовката на проекта на Бюджет 2022 служебното правителство ще предложи въведеното през тази година данъчно облекчение за такситата да се запази.

Министърът на транспорта Христо Алексиев се ангажира да бъде актуализирана методологията, по която общинските съвети определят минималните и максималните тарифи на такситата. Ще се подготви и промяна в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина съгласно искането на бизнеса.

Съвместно с Националната агенция за приходите и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще се обсъдят мерки за ограничаване на нерегламентираните транспортни превози, добави министър Алексиев.

Двамата министри увериха представителите на бизнеса, че ще предприемат действия за по-бързото обработване на документите на тежкотоварните камиони на български превозвачи на граничните пунктове с Турция и Румъния. От бранша уточниха, че заради прекомерното време за преминаване на гранично-контролно пропускателните пунктове заместник министър-председателят има вече предвидена среща в рамките на утрешния ден с посланика на Република Турция. От своя страна министър Алексиев е направил вече две такива с представители на Република Румъния.

Ако договореностите на срещата не бъдат постигнати, новата дата за протест е 13 октомври. Във вторник срещи с правителството ще имат пътно-строителните фирми. Те посочват, че от 5 месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" задания.

От бранша посочват, че ако във вторник не се стигне до договореност с държавата в сряда ще направят национален протест на територията на цялата страна от 16 до 17 часа.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички