Премахнаха фигурата на вечния длъжник

От правната комисия дадоха зелена светлина на промяна в закона

Премахнаха фигурата на вечния длъжник | StandartNews.com

Депутатите от правната комисия дадоха зелена светлина на промяна в закона, с която се премахва фигурата на вечния длъжник.

И управляващи, и опозиция гласуваха единодушно за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени случаи.

Според един от вносителите на предложението - Христиан Митев от „Обединени патриоти“, промените в Закона за задълженията и договорите дават гаранции както  на кредитополучателите, така и на кредиторите.

„Кредитори, които са образували изпълнителни производства, за тях давността ще започне да тече практически в момента на образуване на изпълнителното производство, така че аз смятам, че сме премахнали  възможността от злоупотреби“.

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев посочи, че България е останала единствената страна в ЕС, в която съществува фигурата на вечен длъжник.

Депутатът от БСП Филип Попов обясни, че социалистите дават принципна подкрепа, но настояват законодателните промени внимателно да се обмислят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай